Klímaváltozás és a talaj

Amikor az éghajlatváltozás megelőzésére keressük a megoldást, akkor általában a közlekedési eszközök kibocsátásának és az otthonunk energiafelhasználásának csökkentése jut eszünkbe elsőként. Talán meg sem fordul a fejünkben a lábunk alatt elterülő talaj szén-dioxid megkötő szerepe.

Azonban Kate Scow sokat foglalkozik ezzel a gondolattal, mélyen beleásta magát a talajtan tudományába. Az egészséges talaj ugyanis nem csupán a növénytermesztés szempontjából kiemelkedő fontosságú, hanem a szén megkötésében is jelentős szerepet játszik. Ennek a fontos elemnek a talajban van a helye és nem szén-dioxid formában a légkörben.

A kertészek és a gazdálkodók már régóta ismerik a talajélet jelentőségét, de sokak számára még mindig „láthatatlan” ez a természeti kincs. A föld alatti világban egy ízeltlábúakból és mikroorganizmusokból álló láthatatlan ökoszisztéma működik. Képzeljünk el egy teáskanálnyi földet, ebben a kis mennyiségű talajban több mikróba található, mint ahány ember a Földön él.

A talaj évente 1,5-5,5 milliárd tonna szénmennyiséget tud tárolni, ez 5-20 milliárd tonna szén-dioxidnak felel meg; ami még mindig csak töredéke az évente elégetett fosszilis üzemanyagokból keletkező 32 milliárd tonna szén-dioxidnak. A talaj azonban csak az egyike a számos megoldási lehetőségnek, melyekkel az éghajlatváltozás kontrollálható. Scow szerint az egészséges talaj szépsége az, hogy nem csak a klímaváltozás szempontjából fejt ki kedvező hatást, de a mezőgazdaság, a környezet és az emberi egészség számára is előnyös.

http://regenerationinternational.org
(Biokultúra 2017/5)