Környezetünk és táplálékunk minőségromlása = egészségkárosodás
Élelmiszer- és takarmány-alapanyagok ásványianyag- és vitamintartalmának csökkenése
Az igen káros iparszerű, intenzív mezőgazdaság környezet-romboló hatása kiemelten jelentkezik a talaj ásványianyag-készletének csökkenésében, a termények minőségromlásában. A jelenség egyik legfontosabb okozója a hosszú évtizedek óta tartó általános környezet-elsavanyosodás, amely legerősebben a termőtalajon jelentkezik (pl. a savas esők, a műtrágyázás, a szintetikus növényvédőszerek, a helyi savas kiülepedések stb. hatására).
A környezet-romlás kiemelt tényezői
Ennek a súlyosan kedvezőtlen folyamatnak – Magyarország termőföldjeinek mintegy 60%-át érintve – az egyik legfontosabb következménye az, hogy a termőtalajból kimosódnak a létfontosságú ásványi anyagok, elsősorban a kationok, pl. kalcium (Ca), a magnézium (Mg) és több mikroelem, pl. a vas (Fe). Az itt termesztett növényekben is jelentős kation- és mikroelem-hiány alakul ki, amely így megjelenik az ilyen élelmiszereket fogyasztó emberekben, valamint a hobbi- és haszonállatokban. Egyidejűleg viszont számolni kell az erősen savanyító hatású anionok, elsősorban a foszfor (P) feldúsulásával.
A hazai lakosság egyre nagyobb részében évtizedek óta növekvő mértékben igen nagy egészségkárosodás jelentkezik. Az egyre növekvő mértékű életmód-hiányosságok és mindezek hátterében – sok egyéb mellett – az ellenállóképesség-csökkenés, ill. allergianövekedés jelentős mértékben összefüggésben áll a fentebb leírt ásványianyag-egyensúly felbomlásával, az ilyen alapanyagokból előállított élelmiszerek feltűnő minőség-romlásával.
Az élelmiszerekben általánosan jelentkező Ca-hiány – több más tényezővel együtt, pl. D3-vitamin ellátottsága stb. – jelentősen hozzájárult a csontritkulás (az osteoporozis) betegségének drámai megnövekedéséhez, az igazi népbetegség kialakulásához. Az orvosi statisztikai adatok szerint a magyar népesség érintettsége az 1960-as években mintegy évente 130 ezer regisztrált csontritkulásos beteg-számban mutatkozott meg, míg 2005-ben ez a szám átlépte a 1,2 millió főt. Ennek a közel 10-szeres emelkedésnek az egyik kiemelkedő okozójaként a környezet, a termőtalaj tönkretételéből bekövetkezett és az élelmiszerekben megjelenő nagy Ca-hiány jelölhető meg.
A talaj elsavanyodása lényegében a Ca-, Mg-, K- és Na-ionoknak Al-és H-ionokkal végbement kicserélődésére vezethető vissza. Ezt a talajon áthatoló, savanyú szivárgó víz, a mikroorganizmusok és a növények tápanyagelvonása, továbbá a fiziológiailag savanyú trágyaszerek használata idézheti elő. A talajnedvesség a mikrobák által termelt CO2 hatására szénsavban gazdaggá válik. A mikrobák ezen kívül környezetükbe számos szerves savat is – gyakran nem kis mennyiségben – adnak le. A helytelen talajművelés folytán a talaj felülről lefelé lassan mésztelenedik és elsavanyodik, ami végül is a talajképződési folyamatoknak teljesen új irányt szab. A mésztelenedés hatására maga a mikroflóra is átalakul, és acidofil elemekben egyre gazdagodik, amelyek tevékenységükkel csak tovább növelik a folyamat romlását.
Amennyiben a talajképződésre a kilúgozás a jellemző, akkor vagy a talajképző kőzet kalciumban szegény és más kalciumbevételi forrás nincs, vagy ha a talaj tartalmaz is szervetlen Ca-vegyületeket, de ezek alig mennek oldatba, úgy a talajszelvényben a mobilis kalciumvegyületekben mindenképpen hiány jelentkezik. Ez a helyes irányú talajképződés és a termékenység korlátozó tényezőjévé válhat.
Beavatkozásra tehát szükség lehet oly módon, hogy a mobilis Ca-vegyületek szintjét megfelelő adagolással növeljük, vagy az eredendően mégis jelenlevő kalciumvegyületek oldódását kell segítenünk. Talajaink javításához általában vízben rosszul oldódó, lúgosan hidrolizáló kalcium-karbonátot, mint hatóanyagot tartalmazó javítószereket alkalmaznak, ami különösen a savas kémhatású talajok esetén előnyös.
Talajjavítás céljaira különböző természetes, továbbá ipari melléktermékként jelentkező karbonáttartalmú anyagokat használnak. Ilyen pl. a mészkő, amelynek vizes szuszpenziója kb. 8,5 pH-értékű. Savanyú és szikes talajok javítására alkalmas. A digóföld tulajdonképpen nedves, meszes altalaj, amit talajjavítási célokra bányásznak. Maximális CaCO3-tartalma 15-20% körül van. A dolomit CaCO3 mellett magnézium-karbonátot is tartalmaz kettős só alakjában, 1:1 arányban. A kalcitnál gyengébben oldódik. A könnyen morzsálódó, tömött és apró szemű dolomitot savanyú talajok javítására használhatják.
Az egyéb javítóanyagok között meg kell említeni a természetes CaCO3-tartalmú anyagok között a mésztufát, a cukorgyári mésziszapot (kb. 40% CaCO3-tartalommal), az égetett meszet (CaO 80%, MgO 6-8%) és a cementgyári port (CaCO3 70-80%).
A meszezés növelheti a talajok termékenységét és csökkentheti a talajművelésre fordított költségeket. Elősegíti a jó morzsás szerkezethez vezető biológiai és fizikokémiai folyamatokat, serkenti és elősegíti a Ca-humátok képződését és felhalmozódását. Csökkenti a biokémiai cementként ható mikrobaautolízis-termékek lebontásának ütemét, akadályozza a szerves anyagcseretermékek vándorlását. A Ca összekötő szerepet tölt be ásványok és szerves anyagok között stb. Mindez pedig fokozza a talaj átlevegőzését, növeli víztartó képességét és a talajt az erózióval szemben ellenállóvá teszi. A Ca-nak bizonyos fajta kiegyenlítő szerepe van, mert egyrészt a talaj jó átlevegőzését növelve aktiválja az aerob légzéssel energiát nyerő baktériumokat, vagyis a szerves anyagok bontását. Másrészt azonban a nehezen megtámadható szerves vegyületeket, értékes szerkezetképző faktorokat óvja az enzimatikus lebontástól. A meszezett talaj szelvényben az áthatoló víz gazdagabb lesz kalciumban, és az elfolyó vizek keményebbé válnak. A meszezett talajon már termeszthetők savanyúságot nem tűrő növények és számos olyan szaprofita mikroba szaporodása indul meg, amelyek tevékenysége nélkülözhetetlen kísérője a termékeny talajok dinamikájának.
A mésztrágyázás minden esetben szükséges, ha a talaj pH-értéke (KC1) 5,6 alatt van. Ilyenkor ugyanis a mikrobaközösségben a baktériumok már nagyon visszaszorulnak, és a mikroszkópos gombák (pl. Fusarium) nemkívánatos térfoglalása erőteljesen megindul. Mindez a termesztett növények hajszálgyökereinek anyagcseréjét előnytelenül befolyásolja. A felhasználandó CaCO3-hatóanyag adagjait a talaj kötöttsége, pH-ja figyelembevételével t/ha-ban adják meg.
Így tehát a talajok mésztelenedése, kilúgozása ill. elsavanyodása fogalomkörét tárgyalva fontos környezetállapoti változást lehetett rögzíteni.
A romló környezetállapot és gazdálkodói körülmények eredménye: súlyos kation-hiány. A kiváltó okot a gazdálkodási környezet általános elsavanyodásának növekedésében és ennek további káros hatásaiban kell keresnünk.
A káros elsavanyodó hatás három fő területen következik be:
- a talajsavanyodásban és a talajtermékenység, a mikroba-aktivitás leromlásában (pl. savas környezetszennyezés, P-műtrágyák, savas esők, termés-elvitel, meszezés-elmaradás stb. miatt);
- a gazdasági állatok takarmányozásában (Ca-, Mg-, K- és Na-hiány; közvetlen károsodás: szaporaság, csontállapot, sav-bázis egyensúly, ill. közvetett károsodás: Fusarium-fertőzés és a mikotoxikózis növekedése, az immunrendszer legyengülése, az állateltartó-képesség romlása stb. miatt);
- emberi táplálkozásban, amelyet csak fokoz az ún. „belső elsavanyosodás” a sok szénhidrát, Cola-italok, alkohol, dohányzás, szintetikus tartósítószerek stb. miatt).
A környezet, a talaj általános elsavanyodása közvetetten vezet az élővilág ásványi anyag (sav-bázis, anion-kation) egyensúlyának felbomlásához, vagyis a foszfor-, a kén-, a klór- és a nitráttúlsúlyhoz, így a súlyos kalcium és magnézium, azaz kation-hiányos takarmányozás kialakulásához, végső soron az állattartási teljesítmények leromlásához.
Az elsavanyodás közvetlen hatásai elsősorban az egyik legnagyobb kincsünk, a talajminőség és -táplálóhatás leromlásában (mintegy 4 millió hektáron a pH 5,5 érték alatti!), a növényi termeszthetőség és táplálóanyag-tartalom lecsökkenésében, valamint az agrárgazdálkodás jövedelmezőségének és a vidéki életvitel gyengülésében nyilvánulnak meg.
A kalciumtartalom csökkenésének, ill. a foszfortartalom növekedésének mérhető vizsgálati adatai is a sav-bázis egyensúly felbomlásának jelei. A kísérletek szerint az elsavanyodó talajon romlik a növény, a termék minősége. Csökken a kalászosok, a pillangósok, a borsó fehérjetartalma, a cukorrépa cukor-, a napraforgókaszat olajtartalma, az ezermag tömege, a csírázási erély. A rét és legelőállományban csökken az értékesebb pillangósok és takarmányfüvek aránya, illetve megnő a gyomok mennyisége. A bonyolult és összetett elsavanyodási folyamatok időbeli érzékeltetésére kitűnő jelzőnövény a mészkedvelő zöldlucerna (1. táblázat).
Weiser-Zaitschek
(1929) |
Horti-Baintner
(1976) |
Országos tak. ellenőrzési
adatok(1993) |
|
Ca
|
21,8
|
17,1
|
13,6
|
P
|
2,5
|
3,0
|
3,7
|
Ca/P
|
8,5/1
|
5,7/l
|
3,7/1
|
1. táblázat. A zöldlucerna Ca- és foszfor-tartalmának alakulása (1929-1993, g/kg szárazanyag)
Az elsavanyodást markánsan jelző tendenciák mellett igen figyelemreméltó a természetes ásványi-egyensúly felbomlását mutató századelejei kalcium/foszforértéknek mintegy 1/3-nyira történő csökkenése, amely egyértelműen a lucerna – és mértékében differenciáltan minden más takarmány és élelmiszer – táplálkozási kationszolgáltató (kalcium, magnézium stb.) képességének jelentős leromlását bizonyítja. Márpedig, ha a talaj-savanyodás miatt nincs a napi táplálkozásunkban elegendő mennyiségű és jól hasznosuló kalcium és magnézium, akkor határozottan megnő a csontritkulás kialakulásának a veszélye.
A hosszú évtizedek óta tartó kiürülési folyamatot jól jellemzik a néhány fontosabb élelmiszer- és takarmánynövény ásványianyag-tartalmának (pl. Ca, Fe) csökkenését bemutató országos, hivatalos szakirodalmi adatsorok (2. és 3. táblázat).
19621
|
19882
|
20053
|
|
Paradicsom
|
500
|
210
|
90
|
Zöldpaprika
|
310
|
165
|
140
|
Fejessaláta
|
330
|
292
|
280
|
Spenót
|
1500
|
1330
|
1330
|
Kukorica
|
220
|
200
|
80
|
Sárgarépa
|
440
|
460
|
280
|
Megjegyzés: 1 Tarján R. – Lindner K.; 2 Bíró Gy. – Lindner K.; 3 Radler I.
2. táblázat. Néhány fontosabb növény Ca-tartalma, mg/kg
19424
|
19675
|
1988 6, 2
|
19957
|
20053
|
|
Burgonya
|
110
|
42
|
6
|
4
|
5
|
Répafélék
|
266
|
130
|
31
|
7
|
8
|
Kukorica
|
78
|
43
|
35
|
18
|
15
|
Megjegyzés: 4 Oláh A. et al; 5 Baintner K.; 6 Kakuk T. – Schmidt J.; 7 Bíró Gy. – Lindner K.
3. táblázat. Néhány fontosabb növény Fe-tartalma, mg/kg
Igen figyelemreméltó, hogy a növényi környezet károsodása, az iparszerű gazdálkodási módszerek erőltetése, az intenzív növényfajták legyengült ellenálló és alkalmazkodó képessége stb. mind-mind hátrányosan hatottak a vitamintartalom alakulására. Vizsgálati eredmények szerint (Győréné Kis Gyöngyi, 2005) a növények vitamintartalmát jelentősen csökkenti a nagyadagú műtrágyázás – különösen a nitrogén mennyisége –, a szintetikus növényvédelem és szuper-intenzív fajtaválaszték. Éppen ezért az ökológiai gazdálkodásban mindezeket kikerülve, rendszeresen nagyobb a növények vitamintartalma, különösen a rezisztencia növekedésével párhuzamosan. A mindezt jól bemutató adatsorokat a 4. és 5. táblázatok tartalmazzák.
19665
|
19902
|
20053
|
|
Kukorica
|
6-12
|
4,0
|
3,0
|
Borsó
|
1-2
|
0,8
|
1,0
|
Tej – nyári
– téli |
3,5-4,5
0,4-1,8 |
0,2
|
0,2
|
Fejeskáposzta
|
20-30
|
0,4
|
0,4
|
Sárgarépa
|
150-250
|
120
|
120
|
4. táblázat. Élelmiszerek és takarmány-alapanyagok kation-tartalma, mg/kg
Niacin (B3)
|
19528
|
19629
|
198110
|
20053
|
Tojás (egész)
|
23,0
|
17,0
|
17,0
|
1,0
|
Tej (tehén)
|
9,0
|
2,0
|
0,5
|
0,5
|
Zab
|
25,0
|
–
|
10,0
|
3,0
|
Piridoxin (B6)
|
||||
Búza
|
4,0
|
–
|
3,0
|
2,7
|
Kukorica
|
20,0
|
6,0
|
4,0
|
0,6
|
Fólsav
|
196811
|
19882
|
20053
|
|
Kukorica
|
0,50
|
0,26
|
0,15
|
Megjegyzés: 8 Tangl H.; 9 Tarján R. – Lindner K.; 10 Tarján R. – Lindner K.; 11 Tangl H.
5. táblázat. Néhány élelmiszer jellemző vitamincsökkenése, mg/kg
Az ismertetett ásványianyag- és vitaminadatok alátámasztják az igen káros – és sajnos általánosan alkalmazott – iparszerű, intenzív mezőgazdaság környezetromboló hatását, valamint ezzel együtt az élelmiszer- és takarmány-alapanyagok ásványianyag- és vitamin-elszegényedését. Jellemző, hogy ugyanezen a téren az ökológiailag termelt növények éppen feldúsulnak az ásványianyag- és vitamintartalomban.
Dr. Márai Géza
(Biokultúra 2010/1-2)