Kókuszolaj-vita

Karin Michels német orvosprofesszor nemrégiben a napjainkban nagy népszerűségnek örvendő kókuszolajat „tiszta méreg”-nek nevezte és nem javasolja fogyasztását. Állítása heves vitákat gerjesztett.

Nemzetközi jelentések sora készült már a kókuszolaj fogyasztásának egészségügyi előnyeiről, amely az utóbbi években széles körben egyre népszerűbbé vált. A német Freiburg Egyetemi Kórház (German University Hospital Freiburg) a nyár folyamán mutatta be az orvosprofesszor egy nyilvános előadásáról készített felvételét, melyben a kókuszolaj fogyasztása ellen foglal állást. Magas szintű telített zsírsavtartalma az, ami miatt „tiszta méregnek” nevezte és még a szalonnánál is egészségtelenebbnek tartja. A videófelvételre több mint 1,3 millió megtekintéssel, rengeteg észrevétel érkezett.

Annak ellenére, hogy a professzor később bocsánatot kért az általa használt kifejezésekért, a vita a médiában továbbra is intenzíven folytatódik. A hangsúly azon a feltételezésen van, miszerint a telített zsírsavak fogyasztása növeli a vér LDL-koleszterinszintjét és ezáltal a szívroham kockázatát is. A német Táplálkozási Társaság szintén ezt az álláspontot képviseli.

A professzorasszony állításával szemben állnak azok a tanulmányok, amelyekben megvizsgálták a szűz kókuszolajjal történő étkezésnek a szívbetegségben szenvedő felnőttek betegség-specifikus kockázati tényezőire gyakorolt hatását. Ennek alapján bizonyítékok vannak arra, hogy a kókuszolaj pozitív hatással van az egészségre. Noha a telített zsírsavakat gyakran egészségtelennek tekintik, a tanulmányok azt mutatják, hogy a kókuszolaj pozitív hatással lehet az anyagcserére.

A szívre vonatkozó állítólagos kockázat mellett Karin Michels azt is elmondta, hogy nem végeztek humán vizsgálatokat a kókuszolaj gyakran állítólagos pozitív hatásaival kapcsolatban (a súlycsökkenéstől az Alzheimer-kór elleni küzdelemig). Ennek megcáfolása céljából Morgenland, Ulrike Gonder és Wolfgang Feil szakértők számos tanulmányt sorolnak fel. Bár eredményeik a pozitív hatásokra utalnak, nincs kellő bizonyíték arra, hogy a kókuszolajat csodaszerként kellene reklámozni, annak csupán mérsékelt fogyasztása lehet irányadó.

https://organic-market.info
(Biokultúra 2019/6)