Konferencia az ökológiai élelmiszerek világáról

Az IFOAM Organics Europe szervezésében a közelmúltban megvalósult 2021-es bioélelmiszer-konferencia (Organic Food Conference) sikeres zárását követően, a szervezők 10 pontban foglalták össze a rendezvényen megfogalmazódott legfontosabb tudnivalókat.

Janusz Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa záró beszédében az ökológiai gazdálkodást az éghajlat- és biológiai sokféleséggel kapcsolatos megoldások részeként ismerte el.

Az ökológiai élelmiszerek iránti kereslet és kínálat növelése kulcsfontosságú ahhoz, hogy elérjük az EU 25%-os biogazdálkodási célkitűzését, amelyet a Farm to Fork és a biodiverzitás stratégiák rögzítenek. A felszólalók kampányok szervezésére tettek javaslatokat az ökológiai tanúsítással kapcsolatban, továbbá a biogazdálkodás előnyeiről szóló tájékoztatásról a kiskereskedők és a fogyasztók körében, a gazdák képzéséről és oktatásáról az ökológiai termelésről és az intelligens uniós politikákról.

A biotermelés és a kiskereskedelem folyamatosan nőtt az elmúlt évtizedekben. Ennek ellenére több tudást és adatot kell gyűjteni ahhoz, hogy mélyebb betekintést nyerjünk az ökológiai ágazat fejlődésébe, különösen az ökológiai kiskereskedelemben, az értékesítési csatornákban és az EU-n belüli kereskedelemben.

A PlanetScore, az életciklus-elemzésen alapuló környezetvédelmi jelölés átfogó alternatívát jelenthet a „fenntartható élelmiszer-jelölési rendszer megvalósításában. A PlanteScore a már több tagállamban is használt NutriScore rendszer helyét vehetné át, mivel a PlanetScore a korábbiakhoz képest további mutatókat is figyelembe vesz, mint például a biológiai sokféleség, a peszticidek hatása és az állatok jóléte.

Az ellátási láncok jobb felépítése és a termelési lánc valamennyi ökológiai szereplője közötti fokozott együttműködés elengedhetetlen a helyi infrastruktúrák hiányának kezelése, a termeléstípusok kiigazítása, az innováció és az ökológiai tenyésztés fejlesztése érdekében.

Az igazságos javadalmazás és a hosszútávú együttműködés termelők, feldolgozók és kereskedők között elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy az ökológiai ellátási lánc teljes terjedelmében megvalósulhasson a méltányosság.

A kevesebb több, ha biotermékek csomagolásáról van szó. Az ökológiai termelőknek minden szempontból figyelembe kell venniük az ökológiai alapelveket, különös tekintettel a környezetvédelmi megfontolásokra.

A biogazdálkodóknak, a feldolgozóknak és a kereskedőknek fel kell készülniük arra, hogy módosítások lesznek az aromák, tisztító- és fertőtlenítőszerek használatára vonatkozó szabályozásban, a szermaradványok kezelésében, a csoportos tanúsítás körében, valamint az importra vonatkozóan, annak biztosítása érdekében, hogy a 2022. január 1 -jétől alkalmazandó új EU ökológiai rendelet végrehajtása sikeres lehessen.

Az európai kontinensen a mezőgazdasági termelők, élelmiszer-feldolgozók, kiskereskedők és kereskedők már dolgoznak a mezőgazdasági termelés és élelmiszer előállítás átalakításán, hogy 2030-ra elérhessük az ökológiai művelés alatt álló területekre vonatkozó 25%-os cél elérését. Inspiráló kezdeményezésekről olvashatók információk a www.euorganic2030.bio webhelyen.

Az ökológiai élelmiszerekről szóló konferencián a bio élelmiszer-lánc szereplőit több mint 150 fő képviselte. A szervezők szívből köszönik a résztvevők, az IFOAM Organics Europe tagjai, a felszólalók, vendégek, társszervezők, szponzorok, támogatók és média-partnerek együttműködését a rendezvény létrejöttében, csakúgy, mint a konferencia során megfogalmazott témákban tanúsított éleslátásukat és inspiráló gondolataikat!

Forrás: https://organicfoodconference.bio
(Biokultúra 2021/6)