Környezetbarát megoldás a gyomszabályozásban

A mezőgazdasági termelés fenntarthatóbbá tételében központi fontosságú az eddigi vegyszeres alapú gyomszabályozási gyakorlat kíméletesebbé tétele. 2021 elején elsőként a Benelux államokban és Németországban az érdeklődők számára elérhetővé válik egy az eddigi növényvédelmi gyakorlatokhoz képest vegyszer- és energiatakarékosabb technológia.

Az eddig használt hatóanyagok kivonása következtében Európában is új megoldásokat kell találni a környezetkímélő gyomszabályozási gyakorlatban. Ebből a célból az ausztráliai Nufarm és a német agrártechnológiai start-up cég a CROP.ZONE együttműködési megállapodásban rögzítette, hogy a közeljövőben az európai piacokon is hibrid gyomirtási technológiát kínálnak az arra nyitott termelők számára.

A 2019-ben alapított CROP.ZONE innovációjának lényege, hogy a gyomirtás és az állományszárítás elektrofizikai behatással történik, így a szintetikus gyomirtók egy része szükségtelenné válik. Az Ausztrál Nufarm fő profilja kémiai növényvédő szerek előállítása. A két cég közös projektjében egy olyan előkezelő folyadék (elektrolit) előállítását vállalta, amellyel a lepermetezett növényállomány kisebb feszültséggel, tehát kevesebb energiafelhasználással szárítható le. Dirk Vandenhirtz, a sok évtizede növényvédelemre szakosodott CROP.ZONE ügyvezetője kiemelte, hogy a cégük által kínált megoldás megfelel az ökológiai előírásoknak, továbbá gyors, hatékony és költségkímélő alternatívát kínál a kémiai gyomkezeléssel szemben. A kifejlesztett elektrofizikai gyomszabályozási módszer a korábban is alkalmazott hasonló módszerekhez képest már költséghatékonyabb lehetőséget kínál a kíméletes, de mégis hatékony elektrofizikai gyomszabályozásra.

https://agraragazat.hu
(Biokultúra 2020/6)