Köszöntjük az újakat!

Véglegessé vált, hogy mindazok támogatást nyertek az ökológiai gazdálkodásukhoz, akik szabályszerű pályázatot nyújtottak be. Ezzel a biogazdálkodók tábora közel megduplázódott egyetlen év alatt. Míg korábban mintegy ezerkétszáz növénytermesztő tartozott a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ellenőrzési rendszerébe, most kétezerháromszáz.

A támogatástól függetlenül nagyon sokan mások is beléptek a bio táborba. Rengeteg növénytermesztő, állattartó, feldolgozó, kereskedő; az első negyedévben többen, mint az egész elmúlt évben.

A növekedés örvendetes, hiszen a biogazdálkodás térnyerése tisztább vidéket, tisztább országot eredményez. Üröm az örömben, hogy a területnövekedés belső szerkezete nem annyira előnyös, hiszen nagy része állat és/vagy bioállat nélküli gyep; ez a gazdálkodási forma a környezetet eddig sem terhelte jelentősen, és csak kis környezeti hozadéka van az ökológiai módszerek alkalmazásának ezen a területen.

A környezet és az ember egészsége szempontjából lényegesen többet hoz az a pár ezer hektár szántó és ültetvény, amely az agyon műtrágyázott és vegyszerezett állapotból lesz bio és ezért tiszta terület. Mégis jó ez a növekedés, hiszen aki belekóstol a biogazdálkodásba, rá fog jönni, hogy ez nem valami misztikus és alig megvalósítható gazdálkodási rendszer, hanem távlatosan nincs is más út, mint a mai biogazdálkodás, vagy valami nagyon hasonló.

Egy nemrég elhunyt professzor úr, a magyar agrárkemizálás volt „főnöke”, akivel szívélyes levelező és „útitársi” kapcsolatban voltam mondta: „a huszadik század a kémia évszázada volt, a huszonegyedik század a biológiáé lesz, ha nem így lesz, akkor nem lesz az emberiségnek huszonkettedik”.

A magyar gazda nem csak dolgozni szeret, hanem szereti örömét is lelni munkájában. Ez a „jól csinálom” érzés a megújulás motorja. Lehet örülni annak is, ha valaki jó gyomirtót választott és gyommentes lett a növényállománya, vagy sikerrel „csapott” oda valami károsítónak és még sorolhatnánk, de mennyire más az az érzés, amelyet csak a biogazdáknál látok: „tudom, hogy közben jót teszek”!

A biogazdák leleményesek, „ha nem lehet így (vegyszerrel), akkor megoldom másként” gondolkodási mód hihetetlenül gazdagítja gazdálkodásukat. Továbbá segítőkészek, nyitottak. Az új gazdák forduljanak bizalommal hozzájuk és szervezeteikhez, a területi és/vagy a szakmai biokultúra egyesületekhez!

A biotársadalom szeretettel és őszinte örömmel köszönti az újakat!

Dr. Roszík Péter főszerkesztő
(Biokultúra 2016/2-3)