2017 Sze 20

Követendő példa San Diegoból

0 Comment

Jelenleg az élelmiszerek 40%-a köt ki a szemétben, miközben minden ötödik ember nem jut megfelelő élelmiszerhez San Diego városában. Észak-Amerika pocsékolja a legtöbb élelmiszert a világon, melyben a szupermarketeknek és a fogyasztóknak is jelentős szerep jut.

2009-ben Nita Kurmins Gilson felfigyelt feleslegessé váló élelmiszerek és az éhező lakosság problémájára, azokat összekapcsolva látta a megoldást. Elkezdte betakarítani a szomszédságban feleslegessé vált gyümölcsöket és elszállította őket a helyi szociális konyhára. Amit akkor egymaga egy doboz gyümölccsel és a saját személygépkocsijával kezdeményezett, az mára egy 300 fős önkéntes táborral és közel 35 millió forintnyi gyümölccsel dolgozó szervezetté nőtte ki magát. Ma már nem csupán gyümölcsöt szednek, hanem a helyi gazdák feleslegessé vált terményeit és a heti piacon megmaradt fölösleget is összegyűjtik és eljuttatják a rászorulóknak.

Forrás: www.huffingtonpost.com

(Biokultúra 2017/4)

[top]