Légszennyező peszticidek Dél-Tirolban

A müncheni Környezetvédelmi Intézet által készített tanulmány szerint a dél-tiroli Vinschgau régióban a konvencionális gyümölcsösökben kijuttatott peszticideket a szél akár távoli helyekre is elfújja.

A tanulmányhoz az intézet négy helyszínt választott: egy védett kertet Mals településen, egy konvencionális ültetvényekkel körülvett ökológiai ültetvényt, egy másik ökológiai gazdaságot, továbbá egy távoli mellékvölgyet gyümölcsösök nélkül. Az intézet mindegyik helyre két passzív gyűjtő berendezést állított fel, ahol a levegőbe került szerves szennyező anyagok felhalmozódhatnak. A kollektorokat háromhetente cserélték és elemzés céljából laboratóriumba küldték.

Tavaly március közepétől augusztus végéig összesen 20 különböző hatóanyagot találtak a gyűjtőkben, amelyek közül hat növényvédő szer mindegyik helyszínen kimutatható volt: Fluazinam, Captan, Phosmet, klórpirifosz-metil, Dithianon és Imidacloprid.

„Ez az eredmény az intenzív szerhasználatot és a levegőben történő terjedés jelentős potenciálját jelzi” – áll a Környezetvédelmi Intézet tanulmányának összefoglalójában. Az Intézet szerint a Vinschgau régió levegőjében található számos peszticid jelentős veszélyt jelent az emberekre és a környezetre is. Például a rovarölő tiakloprid besorolása alapján a szaporodásra és a születendő gyermekekre nézve káros, és feltételezhetően rákkeltő hatású is.

A Környezetvédelmi Intézet a legnagyobb mértékű szennyezettséget a két ökológiai gazdaság gyűjtőjében mérte, ahol pedig a gazdák nem is használnak peszticideket.

„Eredményeink azt mutatják, hogy milyen nehéz körülmények között működnek az ökológiai gazdaságok az intenzíven kezelt hagyományos almaültetvények közelében. Az ültetvények közvetlen közelében lakók és nyaralók szintén bizonyosan ki vannak téve a szennyezésnek. Hat hatóanyagot találtunk egy oldalvölgyben, a tengerszint felett több mint 1600 méterrel, több kilométerre a legközelebbi ültetvényektől” – mondta Karl Bär, a Környezetvédelmi Intézet agrárpolitikai tisztviselője és a mérési projekt vezetője.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) jóváhagyási jelentései alapján ennek lehetetlennek kellene lennie. Ezen anyagok közül négy esetében az EFSA arra a következtetésre jutott, hogy csak elhanyagolható mennyiségben jutnak a levegőbe és gyorsan bomlanak. „Ez az értékelés tehát nyilvánvalóan nem helytálló” – szögezte le Bär.

Christine Vogt mezőgazdasági tanácsadó passzív gyűjtő berendezést helyez ki (Fotó: https://organic-market.info)

Idén a Környezetvédelmi Intézet Németországban mintegy 200 helyszínen teszteli a levegőbe került növényvédőszer maradványokat.

Forrás: https://organic-market.info
(Biokultúra 2019/4-5)