A legtöbb emberi szervezetben kimutatható a glifozát jelenléte

A glifozát hatóanyag minden idők legnagyobb mértékben használt növényvédő szere. Az Amerikai Egyesült Államokban 1,6 billió kilogrammot használtak fel belőle 1974 óta.

A gyártó cég a glifozát hatóanyagú készítményt „biológiailag lebomló” és „környezetbarát” termékként reklámozta mindaddig, míg ki nem derült, hogy ezek az állítások hamisak és a készítmény kifejezetten káros a környezetre. Aggasztó továbbá, hogy egyre gyakrabban lehet kimutatni a hatóanyag jelenlétét az emberi szervezetben. A San Diego-i (UCSD) Orvostudományi Egyetem (Kalifornia) kutatói 23 éven keresztül végeztek vizsgálatokat száz Dél-Kaliforniában élő emberen. A vizsgálat kezdő éve (1994) megegyezik a géntechnológiával módosított növények bevezetésének évszámával. A glifozát felhasználása ettől az évtől kezdve a hatóanyaggal szemben ellenálló GM növények gyomszabályozása miatt folyamatosan növekedett, az 1996-os év felhasználásához képest tizenötszörösére nőtt a felhasználás.

A vizsgálat kezdetekor a részvevők vizeletében csak nagyon kevés esetben lehetett kimutatni a hatóanyagot. 2016-ra azonban a minták 70 százaléka pozitív volt a szermaradványra. Ez azt jelenti, hogy az emberi vizeletben kimutatható hatóanyag 500 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. Ez alatt az idő alatt a készítmény felhasználás is drasztikusan, 1208 százalékkal nőtt. Az pedig, hogy mindez az emberi egészségre milyen hatással van, még mindig nem ismert pontosan.

Forrás: https://articles.mercola.com
(Biokultúra 2017/6)