Légy résen!

Régi cserkész köszöntéssel üdvözöljük kedves olvasóinkat: „Légy résen!”. Ennek az óvatosságnak bizonyára volt aktualitása a múltban is, mára azonban a romlott, eszement világban még fontosabb lett és sajnos a biotermék forgalmazás, előállítás területén is szükség van rá.

Nincs mit csodálkozni rajta, hiszen telve van a világ bóvlit drágán eladni szándékozó ügynökökkel, erre specializálódott vállalatokkal, amelyek az egészség-ipart, egészséggel összefüggő gazdaságot különösen behálózzák.

A mezőgazdaságban, élelmiszergazdaságban talán a világ legjobb „üzlete” lenne iparszerűen, vegyszerekkel jó sokat termelni, majd „bio” áron eladni. Az ilyen jelenség azon túl, hogy mélyen igazságtalan, a becsületes biogazdák életesélyeit is csökkenti, hiszen nincs gazda, gazdaság, aki az ilyen tisztességtelen versenyt állhatná, nem is beszélve arról a kárról, amely a biotermékek iránti bizalomvesztésből származhat.

Míg korábban „csak” külföldi, főként EU-n kívüli országokból hallottunk olyan (ha fele sem igaz, akkor is sok) rémtörténeteket, hogy egyik évről a másikra „találtak hatvanezer” hektár bio területet, átállás nélkül a semmiből bukkant elő több ezer „bio” méhcsalád, olyan világcsúcs feletti hozamokról regéltek, mint 500 kg eladott „bio” méz méhcsaládonként, vagy 5 tonna feletti termés „bio” napraforgóból hektáronként, laboreredmények alapján biosított termékek uszályszám és még sorolhatnánk a tőlünk keletre helyezett eseteket.

Sajnos az utóbbi időkben feltűnni látszanak Magyarországon is „biosításra” szakosodó kereskedő cégek, szervezetek. Ilyenekre nagyon figyeljünk: azonos címre bejegyzett több társaság, szinte azonos névvel, kezdő cégek által kínált hatalmas mennyiségek, azonos nevű külföldi és hazai társvállalatok, strómanok a cégek élén, mindenre „megoldjuk” a válasz, politikai kapcsolatokra való utalás, a tárgyalások bio termékekről szólnak, viszont a számla nem és még sorolhatnánk. Ezek a cégek irreálisan alacsony árú „biotermékkel” jelennek meg a nyugat-európai piacon, jelentősen rontva a valódi biotermékek eladhatóságát.

Azután maradnak a keserű következmények: keveredéssel tönkretett bio tételek, presztízsvesztés, kártérítés stb., amelyek gyakran a vétlen (legfeljebb figyelmetlen) áldozatot tovább sújtják!

Az igényesen kiépített, tevékenységüket felelősségérzettel végző ellenőrzési – tanúsítási rendszerek képesek kiszűrni a tömeges csalásokat, de nem nélkülözhetik a segítő bio közéletet. Közérdek, hogy bárki, legyen az termelő, feldolgozó, kereskedő, vagy akár fogyasztó jelezze a hatóságnak, ellenőrző szervezetnek, amint gyanús eseményt észlel, vagy vélelmez. Ez nem besúgás, hanem a magyar biotermékek presztízsének védelme; azt is írhatnánk hon- és önvédelem!

Dr. Roszík Péter
(Biokultúra 2020/1)