Legyünk őszinték!

Az IFOAM – Organics International elindítja Honest Food (Őszinte élelmiszer) elnevezésű kampányát, amelynek célja annak ösztönzése a polgárok számára, hogy az általuk megvásárolható élelmiszerekkel kapcsolatban jobb döntéseket hozzanak azáltal, hogy hangsúlyozzák számukra az ökológiai, helyi, szezonális és tisztességes élelmiszerek előnyeit az emberek és bolygónk szempontjából.

„Legyünk őszinték!” – hirdeti a kampány. Olyan világban élünk, ahol az élelmiszerek el vannak rontva, káros vegyi anyagok felhasználásával készülnek, amelyek károsítják az egészségünket, a vadon élő állatokat és a környezetet is. Műanyag csomagolást kapnak és feleslegesen szállítják őket szerte a világon. A világ élelmiszertermelő gazdálkodói számára a tisztességes megélhetés nem biztosított, a minőségi ételekhez való hozzáférés, a megfelelő táplálkozás világszerte milliók számára nem is elérhető. A nem fenntartható mezőgazdálkodás hozzájárul a globális felmelegedéshez, szennyezi a talajt, veszélyezteti a vidéki lakosság megélhetését, valamint az élelmiszer- és táplálékbiztonságot.

Európában évente 60 milliárd eurónyi uniós adófizetői pénzt költenek a Közös Agrárpolitika (Common Agricultural Policy, CAP) keretén belül nyújtott támogatásokra, amelyek többnyire intenzív és iparszerű gazdálkodást finanszíroznak. De a dolgok változóban vannak és így van ez étkezési szokásainkkal is. Egyre több ember választja az őszinte ételeket.

A becsületes ételek olyan élelmek, amelyek körül semmi eltitkolni való nincsen. Mindez egyszerű módját jelenti annak, hogy jót cselekedjünk. Az ilyen élelmiszerek a természettel összhangban készülnek, a termelő gazdáknak méltányos árat fizetnek értük. Ezek egyszerű, egyértelmű, őszinte élelmek, melyekben megbízhatunk. Jobb a fogyasztónak, a gazdáknak és a bolygónak is. Egy nemrégiben kiadott tanulmány rámutatott, hogy az ökológiai mezőgazdaság hozzájárulhat a fenntartható élelmiszerrendszerekre való áttérés kialakításához és hozzájárulhat a fenntartható fejlődéshez is. Ahhoz, hogy ez a valóságban is működjön, a politikai döntéshozókat a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokat támogató politikák kidolgozására kérik, tehát például az ökológiai mezőgazdálkodás támogatására, a fenntarthatatlan, input-intenzív ipari mezőgazdaság számára nyújtott indokolatlan mértékű támogatások felszámolására. Intézkedéseket javasolnak bevezetni a kistermelők jólétének támogatására, valamint rövid élelmiszer-ellátási láncok létrehozására és megerősítésére, valamint a fenntartható módon előállított élelmiszerek közbeszerzésére. Helyesen fogalmazva: a mezőgazdaság hozzájárulhat az élelmiszer- és táplálékbiztonsághoz, tisztességes jövedelmet generál és megvédi a környezetet is.

www.ifoam.bio
(Biokultúra 2019/6)