Levegőből készült fehérje, mint a Föld megmentője

Mi lenne, ha tápláló ételeket termesztenénk, szó szerint a levegőből? Bármilyen valószínűtlennek is hangzik, a finn élelmiszer-technológiai start-up cég, a Solar Foods kifejlesztett egy folyamatot, mely során pontosan ez történik. Sikerült egy tápanyagban gazdag fehérjét nevelniük, melyet Solein névre kereszteltek.

A Soleint egyetlen mikrobából állítják elő szén-dioxid felhasználásával – a levegőből – valamint hidrogénből, amelyet elektromos áram segítségével hasítanak le a vízből. Pasi Vainikka, a Solar Foods vezérigazgatója szerint a fehérje előállításához használt gázerjesztési folyamat bizonyos tekintetben hasonló a sör- vagy borkészítéshez. „A borkészítés során élesztőt adnak magas cukortartalmú folyadékhoz, ahol az élesztő elfogyasztja a cukrot, hogy szenet és energiát nyerjen a növekedéshez, eközben pedig alkoholt bocsájt ki a környező folyadékba” – magyarázta Vainikka.

A Solar Foods ugyanezt teszi, azzal a különbséggel, hogy az ő mikrobájuk nem cukrot eszik, hanem hidrogént és szén-dioxidot, melyeket gáz formájában buborékoltatnak át a fermentálón. Ez az egyik legalapvetőbb tényező ahhoz, hogy eltávolodhassunk a mezőgazdaságtól, mivel ily módon eltávolodhatunk az állatállománytól való függőségtől is.

A Solein előállítása során semmilyen mezőgazdasági alapanyag nem kerül felhasználásra. Amennyiben ez a technológia nagyobb léptékben is működik, úgy mind a jövőbeli földi élet, mind az űrutazások terén új távlatok nyílnak. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a mezőgazdaság és a kapcsolódó földhasználat világszerte jelentős mértékben hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához és 2018-ban 9,3 milliárd tonna szén-dioxid légkörbe való juttatásáért volt felelős.

A jelenlegi élelmiszer-rendszerben az a gond, hogy az emberi tevékenység által okozott éghajlati hatások körülbelül egyharmada táplálkozásunknak köszönhető, mivel ennek mintegy 80 százaléka állati eredetű. Nagymértékben el kell tehát távolodnunk az állati eredetű élelmiszerektől a globális élelmiszer-ellátó rendszerekben. A Solein táplálkozási szempontból hasonló a húshoz és a húspótló termékekhez, a tejtermékekhez vagy a tejhez. Előállításával ezeket az élelmiszereket szeretnék pótolni.

A Solar Foods kísérleti üzeme jelenleg vízenergiával működik. Zöld erejük növelésére a víz-, a szél- és a napenergia kombinációját próbálják felhasználni. A finn kormány által támogatott Solar Foods tevékenysége fellendülést ért el, amikor a NASA Deep Space Food Challenge nyertesei közé került. A cég tudományos tevékenységét azért övezi nagy érdeklődés, mivel ezt a fajta élelmiszertermelést be lehet építeni az űrhajók már meglévő életfenntartó rendszerébe is. A NASA említett pályázatán arra kérték az innovációkon dolgozókat, hogy hozzanak létre újszerű élelmiszertechnológiákat vagy élelmiszerrendszereket, amelyek minimális erőforrásokat igényelnek, és amelyek elengedhetetlenek lesznek az emberi élet fenntartásához, ha bolygóközi fajokká válunk. A Solar Foods első nagymértékű gyárának építése 2021 végén kezdődött. Ez az üzem már százszor nagyobb méretű lesz, mint az említett kísérleti üzem és várhatóan évi négymillió Solein ételt fog gyártani, 2023-as üzembe helyezésétől fogva.

Forrás: www.euronews.com
(Biokultúra 2022/2-3)