Madarak végveszélyben

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a francia vidékeken az elmúlt 15 év során harmadára esett vissza a madárpopuláció nagysága.

Benoit Fontaine, a francia Nemzeti Természettudományos Múzeum biológusa szerint a folyamatok oly mértékben aggasztóak, hogy a helyzet már katasztrofális. A teljes európai madárpopuláció olyan gyorsan és olyan nagymértékben csökken, hogy azt már nem lehet nem ökológiai katasztrófaként értelmezni. A rovarok és a madarak állományának pusztulásáért elsősorban az intenzív mezőgazdaságot okolják, mivel a rovarokra veszélyes növényvédőszerek közvetlenül és közvetve is veszélyeztetik a madárpopulációt. A rovarok pusztulásáért az egyes, úgynevezett neonikotinoidokat (imidakloprid, klotianidin, tiametoxám) teszik felelőssé. Ezek a szerek olyan mértékben mérgezték meg a rovarokat, hogy nagy többségük eltűnt. Egy becslés szerint az elmúlt 30 évben a repülő rovarok száma 80%-kal csökkent és még aggasztóbb, hogy ezen időszak alatt a madárpopuláció 400 millió példányt vesztett el. Példaként említhetjük, hogy hazai fecskeállományunk legalább 50%-a tűnt el az ezredforduló óta, ami évente akár egymillió fecske hiányát jelenti.

Hazánk egyébként tendenciózusan nem támogatja az említett növényvédőszerek teljes kivonását, azzal az indokkal, hogy egyrészt nem bizonyítható az állatpusztulás és a szerek közti kapcsolat, másrészt a neonikotionidokat kiváltani csak még károsabb anyagokkal lehet, ráadásul ezek elhagyása a termésben is visszaesést okozna. A rovarok és a madarak hiánya miatt ugyanakkor egyre és egyre több növényvédő- és rovarölőszert kell használni, amelyek közül több rákkeltő hatású, az emberre is veszélyes. A madárvilág megfogyatkozását, ennek jelenlegi riasztó mértékét és sebességét azonban mindenkinek egyértelmű jelzésnek kell tekinteni.

https://zoom.hu
(Biokultúra 2018/3)