Magas hozam elérése rosszabb minőségű talajokon

A FarmingUK internetes oldalon megjelent hírek szerint a Nottinghami Egyetem és a Sanghaji Csiaotung Egyetem (Shanghai Jiao Tong University) kutatói felfedezték a növényekben található úgynevezett etilén jelzést, mely a kemény talajokban a gyökerek növekedését megállítja. A kutatás eredményei szerint ez a jelzés „kikapcsolható”, melyet követően a növények gyökerei képesek lesznek áttörni a kemény talajokon is.

A tudományos felfedezés jelentősége óriási, hiszen európai kontinensünkön több mint 33 millió hektárnyi összetömörödésre hajlamos föld van, ahol a talaj keménysége eddig akár 50%-os hozamkiesést is okozhat azáltal, hogy a növények nem ereszthetnek számukra szükséges mennyiségű gyökeret. A kevesebb gyökérzet rosszabb víz- és tápanyag felvételt is jelent. A kutatók szerint ezzel a problémával Európa van a legrosszabb helyzetben a világon.

A tudósok vizsgálataik során számítógépes tomográfok segítségével szemléltették a növényeknek a tömörített talajra adott reakcióit. A kutatás kezdetén alapvető feltételezés volt, hogy a talaj keménysége akadályozza meg a növényeket, hogy mélyebb gyökereket ereszthessenek. Az említett röntgensugaras tomográfos képalkotási módszer azonban bemutatta, hogy a gyökerek akár még nagyon kemény talajokon is képesek átfúrni magukat akkor, ha az említett etilén jelzést kikapcsoljuk. Ezzel a módszerrel a növények hozzáférhetnek korábban elérhetetlen tápanyag- és erőforrásokhoz is.

Malcolm Bennett, a Nottinghami Egyetem kutató professzora szerint a mostani felfedezés jelentősége abban rejlik, hogy segítségével a jövőben a talajok tömörödése által okozott nehézségekkel megküzdeni képes növényeket nemesíthetünk, s ez a jövő élelmiszerbiztonsági kérdéseivel kapcsolatban óriási áttörést jelent. A kutatást és annak eredményeit a Science tudományos folyóiratban tették közzé.

Forrás: www.farminguk.com
(Biokultúra 2021/2-3)