Magyarország a Kristinusnak köszönhetően előrébb kerül a biodinamikus világranglistán

A Borközgazdászok Amerikai Szövetsége (American Asso­cia­tion of Wine Economists, AAWE) a közelmúltban tette közzé azon országok listáját, ahol a legtöbb biodinamikus szőlőültetvény található.

Magyarország a 22 ország közül az országos szőlőterület biodinamikus ültetvényarányát tekintve a 17., az EU-országok között a 9. helyen áll. A jelentés azonban 2021-ről szól, 2022-ben pedig egy jelentős változás történt: a Kristinus Borbirtok mind a 62 hektárjára megkapta a Demeter-minősítést, ezzel Magyarország legnagyobb biodinamikus termelője lett.

Hazánkban napjainkban több mint 92 hektáron folyik biodinamikus szőlőtermesztés és hozzá kapcsolódó borgazdálkodás. További hazai biodinamikus bortermelők: Wenin­ger (Sopron), Wassmann (Villány), Pendits (Tokaj), Meinklang (Somló). Florian Zaruba, a Kristinus borásza és ügyvezető igazgatója büszkén említi, hogy négy éve indultak el a biodinamikus gazdálkodás útján. Szavait idézve: „Ez egy utazás, amely tudatosabbá és boldogabbá tesz bennünket. Természetes, egészségesebb, nagyszerű ízű és fenntarthatóbb borokat és ételeket készítünk. Sok új barátot, partnert, munkatársat szereztünk, és hálásak vagyunk a támogatásukért. Gazdaságunk egyénisége kialakult, állatainkból inspirálódtunk. Ez egy céllal rendelkező út, de egyben vég nélküli is. Az utazás folytatódik.”

Lokál 47 nevű éttermük helyi, szezonális alapanyagokból készült ételeket kínál. Étlapjukon az alapanyagok összes termelője és előállítója szerepel, így a vendégek pontosan tudják, honnan származik például az ízletes vargánya. vagy ki az, aki a harcsát tenyésztette.

Forrás: www.agrotrend.hu
(Biokultúra 2022/6)