Magyarország étele 2018

A Belfegor névre keresztelt étel lett Magyarország étele 2018-ban. Az étel egy makói hagymás velővel töltött, paprikásmártásos szűzlabda, hajdina ropogóssal. Az étel a csatlakozó éttermek kínálatában 2018. június végétől lesz elérhető.

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete 2018. május 26-án a Budapesti Gazdasági Egyetem tankonyháján első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a „Magyarország étele 2018.” elnevezésű, élőmunkás, melegkonyhai szakácsversenyét, melynek fővédnökségét dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vállalta magára. A döntőben 12 csapat mérte össze tudását és gondoskodott a versenyélményről, amely verseny a szervezők reményei szerint az éttermi kultúra továbbfejlesztése és a minőségi gasztronómia első állomása lehet.

A sajtótájékoztatón kiderült, a versennyel egy hatalmas presztízsű, hazai szakácsverseny életre hívása volt a cél, melynek során kiváló szakácsok prezentálásában olyan új ételek születtek, melyben a vidék és a hazai termelés is visszaköszönt. Ezen felül pedig az identitástudat erősítése és a hagyományok átmentése is a céljaik között szerepelt.

„Célunk, hogy minden évben olyan új ételek szülessenek, amik legalább akkora ívű pályát járhatnak be, mint például a gulyásleves, amit szinte a világ minden táján ismernek. Meggyőződésünk, hogy az elmúlt időszakban a magyar konyha méltatlanul került a háttérbe és ennek következményeként legalább hatvan éve nem is nagyon születtek olyan új ételek, amiket a szakma elterjeszthetett volna a melegkonyhás egységek kínálatában, hogy ezáltal beépüljenek a köztudatba és a gasztrokultúránkba. Ezért gondoljuk azt, hogy ez a hazai szakácsverseny életre hívása fontos lépcsőfok lehet a jövő gasztronómiájának meghatározásában” – fogalmazott Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke. Ifj. Hubai Imre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztésért felelős alelnöke beszédében kiemelte: „Az ilyen versenyek legfőbb jelentősége abban keresendő, hogy megtanítsa a gazdálkodókat és kiemelten minket biogazdálkodókat arra, hogy mire van a vendéglátásban dolgozóknak szüksége.”

Az eseményen Gyovai Jánostól, a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara – PMKIK – kerekedelmi tagozatának elnökétől, a szervezésért járó különdíjat Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke vehette át.

Lőrinczné Táborfi Julianna, az Egészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE) elnöke köszöntőbeszédében az egészség­megelőzésre és a bio alapanyagok fontosságára, továbbá a tudatos kutatására hívta fel a figyelmet. Elmondta, külön öröm számára, hogy egy hazai szakácsverseny szervezői erre is gondolnak. Dr. Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékán asszonya pedig gratulált a versenyen indulóknak és a szervezést, valamint a Budapesti Gazdasági Egyetemen alakult Étrend Egyesületet méltatta és reményét fejezte ki, hogy azzal a folytatásban is lesz lehetőség az együttműködésre.

A 2018. május 26-ai döntő legnagyobb presztízsét az adta, hogy győztes lett a „Magyarország étele 2018” megalkotója, ő pedig nem más, mint a Mangó étterem képviseletében Nótár László és segítője Hosszú Ivett Kamilla. Az ételt megalkotó csapat neve a „Mintha anyám főztje volna” volt, az étel pedig a „Belfegor” fantázianevet kapta.

A versenyzők és a zsűri által aláírt, egyedi tányért Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendég­látó­ipari Múzeum igazgatója vette át, Zentai Istvántól, a Pannon Porcelán Kft. ügyvezetőjétől és Asztalos Istvántól, a verseny szervezőjétől. A tányér hétfőtől megtekinthető a múzeumban.

A versenyen a sajtó képviselői is szavazhattak, mely alapján a Sajtó különdíjat a Gulyáságyú fantázianevű csapat, név szerint Balázs Gergő és Kasuba László kapták „Disznóságok evolúciója huszárosan” nevű ételükért.

A szervezők a folytatásban várják azon szállodák és vendéglátóipari egységek jelentkezését, akik a projektbe való csatlakozással plusz forgalmat generálnának. Ugyanis a győztes ételt igyekeznek a melegkonyhás egységekben elterjeszteni, akiknek ehhez szerződésben kell vállalniuk a részvétel feltételeit. Ilyen feltétel, hogy minden résztvevő egységben kínált Magyarország étele ellenőrzésre kerül, amivel a minőség hosszú távú fenntartása a cél.

Ugyanakkor újításnak számít, hogy Magyarországon először minden adag étel egy kis zászlócskával kerül majd felszolgálásra, amelyen elhelyezésre kerül egy egyedi azonosító kód, melyet a www.magyarorszagetele.hu oldalon tudnak leellenőrizni. Így könnyedén kiderül, a kód szerepel-e az adatbázisban, tehát könnyedén leellenőrizhető, hogy szerződött és ellenőrzött partnereken keresztül szerezték-e be, azaz eredeti-e az étel. Éppen ezért kizárólag ilyen zászlócskával ellátott ételt lehet majd Magyarország ételének hívni, mely zászló az étel kötelező eleme. A fogyasztóknak az étel árán felül a zászlóért fizetni nem kell.

A szervezők elmondták, hogy lehet majd vele nyerni, ugyanis a megfelelő kód megadása egy Magyarország étele 2018. kupont ér, amit a résztvevő egységekben tudnak majd beváltani. A projekt a turistaszezonban már elérhető lesz, ugyanis a Belfegor értékesítése 2018. június 27-én kezdődik a csatlakozó éttermekben. A résztvevő egységek listája a www.magyarorszagetele.hu/lelohelyek oldalon elérhető.

A szervezők utaltak rá, hogy hamarosan egy a projektet népszerűsítő akcióval hallatnak magukról, mégpedig egy nagyszabású szakácsfelvonulást terveznek.

Asztalos István
(Biokultúra 2018/3)