,

Magyarország legszebb gyümölcstermesztő és kertészeti birtoka 2023-ban

Idén a „Magyarország legszebb birtoka” közönségdíj mellett a „Magyarország legszebb gyümölcstermesztő és kertészeti birtoka” címet is a Hajdúnánás határában elhelyezkedő Kendereskert vehette át. Szólláth Tiborral beszélgettünk, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara környezeti fenntarthatóságért felelős alelnökével, a Kelet-magyarországi Biokultúra Egyesület elnökével, Hajdúnánás polgármesterével.

Szólláth Tibor

Szólláth Tibor

– Utólag is gratulálok a díjak elnyeréséhez, a Kenderes­kert nagyon szép példája a mezőgazdaság teljes egészének a bemutatására, hiszen a kert növénytermesztés és állattenyésztés része is összefonódva, hatékonyan működik együtt. Hogyan épül fel a gazdaság?

– Nagyon szépen köszönjük. A Kendereskert valóban egy komplex gazdaság, melyben az állattenyésztés és a növénytermesztés egyaránt kiemelt figyelmet kap. Az állattenyésztést őshonos állatfajták tartásával kezdtük. Vannak többek között magyar szürke szarvasmarhák, bivalyok, szőke mangalica sertések, racka juhok, kecskék, valamint magyartarkák is.

A kertészet és a szántóföldi növénytermesztés egy másik nagyon fontos eleme a gazdaságnak. Jelenleg, körülbelül 6 hektáron történik zöldségtermesztés, 24 hektáron szántóföldi növénytermesztés és 5 hektáron gyümölcstermesztés. Mindezek mellett 4200 m2-en növénytermesztést folytatunk fóliasátorban. Az állatállománynak 80 hektárnyi legelő biztosított. Mindegyiken szigorúan ökológiai gazdálkodást folytatunk. Az előállított biozöldségek és -húsok a rövid ellátási lánc által a közétkeztetésbe is bekerülnek.

– Váratlanul ért titeket az elismerés?

– Minden ilyen rangos elismerés váratlanul ér minket, de természetesen nagyon örülünk és megtisztelő számunkra, hogy a szakmai zsűri mellett a közönség is a Kendereskertet méltatta.

– Számos hagyományörző és szakmai rendezvénynek ad otthont a Kendereskert, a kezdetekben is a régi hagyományok bemutatása, megőrzése és a szakmai tudás továbbadása volt a cél, vagy inkább a termesztés maga lebegett a szemetek előtt?

– Fontosnak tartjuk azokat a lehetőségeket, ahol az emberek meg tudják osztani tapasztalataikat, elsajátíthatják a legújabb ismereteket. Az ökológiai gazdálkodás egy olyan irány, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend, így sokan kíváncsiak a régi és új technológiákra, lehetőségekre. Öko­lógiai gazdálkodás révén a Kendereskert kiváló helyszíne ezen találkozásoknak, amely mellett hagyományőrző szerepe miatt a kilátogatóknak a régi szokásaink megismerésére is lehetősége van.

– Hogyan kanyarodtatok a biogazdálkodás felé?

– Alapvető szempontnak tartjuk a magas minőséget képviselő, egészséges élelmiszer előállítását. Úgy gondoljuk az ökogazdálkodásban alkalmazott technológiák és a gyakorlói által képviselt szemlélet hozzájárul ahhoz, hogy jó minőségű egészséges élelmiszert termeljünk és fogyasszunk.

– Az utóbbi évek szélsőséges időjárása a Kendereskertet is elérte?

– Természetesen elérte a Kendereskertet a szélsőséges időjárás, beleértve a 2022-es történelmi aszályt. A rendelkezésünkre álló lehetőségekkel próbálunk védekezni ezekben az esetekben is.

– Mi az ami az évek során nehézséget okozott számotokra?

– Az ökológiai gazdálkodásban alkalmazott technológiák elsajátítása. Kitapasztalni, hogy milyen fajta növényeket érdemes ültetni és vetni. Hogyan alkalmazzuk megfelelően és hatékonyan a vetésforgót. Hogyan adjuk át a tudást a lakosságnak és a következő generációnak.

– Hol találkozhatunk a gazdaságban előállított termékekkel?

– A közétkeztetésben napi rendszerességgel szállít be a Kendereskert, melyet egy nagyon fontos ügynek tartunk, hiszen így óvodákban és iskolákban is fogyaszthatnak helyi biotermékből készült egészséges ételeket. Emellett megtalálhatóak a termékek a városi piacon, valamint a városi húsboltban is.

– Kicsit kanyarodjunk vissza a rendezvényekhez. Számos olyan eseményt szerveztek, mely nem csak szakmai tudásátadással vonzza a hallgatóságot, hanem a kisgyerekek figyelmét is megragadja, játékos, családi programokat kínáltok. A fiatalok körében is van érdeklődés? Foglalkoztatja őket a hagyományőrzés, biogazdálkodás témája?

– Azt gondoljuk, hogy alapvetően van érdeklődés a fiatalok részéről. Számos család látogat egy-egy rendezvényünkre, ahol nagy hangsúlyt fektetünk a tudásátadás játékos formájára és arra, hogy a gyerekek a szabadban, egy hagyományokat képviselő helyen önfeledten, jól érezhessék magukat.

Nagyon sok iskolában és óvodában magaságyások is megtalálhatóak, melyek a Kendereskertből származó bio palántákkal vannak tele, így a gyerekek ismerkedése a hellyel már ott elkezdődik.

– A Kendereskert már negyedik alkalommal szervezte meg az éves bio találkozóját, az ÖKO Expó-t mely szakmai bemutatókkal, előadásokkal várja az ágazat résztvevőit, diákokat, érdeklődőket, hogy aktív tudásátadás jöhessen létre, ezzel is fenntartjátok a folyamatos érdeklődést a biogazdálkodás irányában. Idén milyen programokkal készültetek?

– Az idén is több szakmai része van az ÖKO-Expó Kiállítás és Konferenciának. Egyrészről nagyon fontos, hogy az ökológiai gazdálkodáshoz köthető innovatív technológiákat, szolgáltatásokat, termékeket sorakoztatja fel a több mint 40 kiállító.

Emellett megrendezésre kerül szokásosan a szakmai konferencia is, ahol két nap során számos fontos témakör kerül feldolgozásra. Az idei évben kiemelt szerepet kap az ökológiai vetőmagtermesztés, a feldolgozás és kereskedelem, a gyümölcstermesztés és az állattenyésztés egyaránt.

Nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy az elméletet a gyakorlatban is bemutassuk a látogatóknak. Emiatt az idei évben egy kibővített demóterület várja a szakembereket, melyen láthatnak különleges zöldtrágya keverékeket, valamint autonóm robotot és különböző ökológiai gazdálkodásban használatos gépkapcsolatot működésben.

– Van kapacitásotok további fejlődésre? Egyáltalán cél a további fejlődés?

– Fejlődésre mindig van lehetőség, természetesen ez célunk is. Vannak még dolgok, melyeket hatékonyabban, vagy akár nagyobb keretek között végezhetnénk csak meg kell találnunk azokat a megoldásokat, melyek ezt lehetővé teszik számunkra. Igyekszünk a Kendereskert fejlesztésén dolgozni, hiszen az a fajta tevékenység és cél, amit a hely képvisel, úgy gondoljuk példaértékű lehet mások számára is.

Bujtás Olimpia
(Biokultúra 2023/6)