Megalakult a Természetpozitív Egyetemek Nemzetközi Szövetsége

A 2022 decemberében Montréalban tartott ENSZ bio­diverzi­tási konferencián bejelentették a Nature Positive Universities Alliance (NPUA), azaz a Természetpozitív Egyetemek Szövetségének megalakulását. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja alapján létrehozott szövetség a klímaváltozás hatásainak mérséklésének, a szénkibocsátás csökkentésének, az ökológiai sokféleség helyreállításának és megőrzésének feladatait tartja szem előtt.

Az alapító tagok között található hazánk egyetlen képviselőjeként a Soproni Egyetem is. A 117 egyetem részvételével létrejött szövetség tevékenységének fő célja, hogy a felsőoktatási szektor aktívan és eredményesen támogassa a természeti értékek és a biodiverzitás helyreállítását. A szövetség jelentőségét hangsúlyozza, hogy kezdeményezője a világ egyik leghíresebb felsőoktatási intézménye, az Oxfordi Egyetem. Tagjai között található a Cambridge-i Egyetem, a King’s College, a UCLA vagy a UC Berkeley is. Az alapítást követően több mint négyszáz további egyetem is csatlakozott.

A Természetpozitív Egyetemek Nemzetközi Szövetségének tagsági feltétele, hogy a csatlakozó intézmények nemcsak tudományos munkájukkal és társadalmi szerepvállalásukkal vállaljanak aktív szerepet a biodiverzitás helyreállításában, de saját működésüket is fenntarthatóvá tegyék. Az elsők között csatlakozó Soproni Egyetem már eddig is számos jelentős, példaértékű lépést tett a környezetvédelem és a fenntarthatóság gyakorlati megvalósítása felé. Ezek között említhetjük a Magyarországon egyedülállónak tekinthető „Hűségerdő” elnevezésű erdősítési programjukat, valamint az egyetemi kampuszként is működő Botanikus Kert átfogó fejlesztését.

Az egyetemen jelentős lépéseket tesz a karbonsemleges működés felé is, ennek eredményeként központi kampusza 2021-re teljesen karbonsemlegesen működik. Kiemelkedő eredménynek tekinthetjük, hogy napjainkra a Soproni Egyetemet egyre előkelőbb helyeken találhatjuk a mértékadó fenntarthatósági rangsorokban, világszinten a legjobb 20 százalékban szerepel. A tavalyi évben az egyetem egyetlen magyar felsőoktatási intézményként elnyerte a környezettudatos működési stratégiákat értékelő International Green Gown Awards (Nemzetközi Zöld Talár Díj) címet is. Az egyetem szintén alapító tagja a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformjának (MEFP), mely tavaly ősszel indult tizennégy hazai egyetem részvételével.

Forrás: www.agrotrend.hu
(Biokultúra 2023/1)