Méhkímélő technológia gabonafélékben

A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (Nébih) május folyamán közzétett közleménye szerint gabonafélékben is figyelmet kell fordítani arra, hogy virágzáskor a növényvédő szeres kezelések méhkímélő technológia szerint történjenek. Bár a kalászos növények nem mézelő növények, a háziméhek, a vadméhek és a magányos méhek is látogathatják a táblákat pollen gyűjtés céljából. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) útmutatása alapján a gabonákat is méhekre attraktív, vagyis méheket vonzó kultúrának kell tekinteni.

Jóllehet a gabonafélék virágzása során a méhek tömeges jelenlétének előfordulása csekély mértékű, de nem kizárható. Éppen ezért a méhek kíméletét szem előtt tartva, virágzás időszakában, például amikor a táblán, vagy annak szegélyében gyomnövények virágoznak, méhekre kifejezetten kockázatos, vagy méhekre kifejezetten veszélyes besorolású növényvédő szert kijuttatni tilos. A méhekre mérsékelten veszélyes vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szerek – amennyiben ezt az engedélyokiratuk lehetővé teszi – csak méhkímélő technológiával alkalmazhatók: a házi méhek napi aktív repülésének befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával, legkésőbb 23 óráig.

A Nébih javasolja az érintett gazdálkodóknak, hogy a permetezést megelőzően mindig kérjék ki növényorvos, növényvédelmi szakmérnök tanácsát, illetve olvassák el a felhasználni kívánt készítmény címkéjét, valamint az engedélyokiratát, amelyek megtalálhatóak a Nébih honlapján (www.nebih.gov.hu).

Forrás: https://portal.nebih.gov.hu
(Biokultúra 2022/2-3)