Méhméreggel a koronavírus ellen?

A John Hopkins Koronavírus Kutatóintézet adatai szerint 2020. április 15-én a megerősített COVID-19 esetek száma meghaladta a 2 milliót. Kínai kutatók közzétettek egy tanulmányt, ami világszerte felkeltette a figyelmet. Hubei tartományban, a COVID-19 kínai epicentrumában, a helyi méhész szövetség felmérést végzett a méhészek között.

Összesen 5115 méhész vett részt a vizsgálatban február 23. és március 8. között, köztük 723 fő Wuhanból, a járvány Hubei tartománybeli kitörésének helyszínéről. A méhészek közül egy sem mutatott ehhez a vírushoz kapcsolódó tüneteket, teljesen egészségesnek bizonyultak.

Ezt követően bevontak 5 apiterapeutát Wuhanban és az ő segítségükkel 121 páciens követése történt meg az apiterápiás klinikákon. Ezek a páciensek 2019-ben októbertől decemberig kaptak apiterápiás kezeléseket, illetve az öt apiterápiás szakember is rendszeresen kezelte magát egészségvédelmi célból.

Az apiterápia során méhmérget használnak bizonyos megbetegedések elkerülése érdekében. Az öt apiterápiás szakember közül kettő került kapcsolatba feltételezhetően COVID-19 beteggel, a többiek pedig igazoltan fertőzött betegekkel, mindenféle védelmi intézkedés nélkül, azonban végül egyikük sem fertőződött meg.

A 121 páciens közül senki nem fertőződött meg a SARS CoV-2 vírussal, pedig közülük három kapcsolatban állt olyan családtagokkal, akik igazoltan SARS-CoV-2 fertőzöttek voltak. (Megjegyzés: a COVID-19 maga a betegség, amit a SARS-CoV-2 vírus okoz.) Elképzelhető, hogy a méhészek kevésbé vannak kitéve a SARS-CoV-2 vírusnak, mivel ritkábban lakott vidéki területeken élnek, de az öt apiterapeuta és pácienseik a sűrűn lakott Wuhan területéről származnak. Egy közös van bennük: a méhméreg tolerancia.

A méhméreg allergiás reakciókat okozhat, akár halálhoz is vezethet az immunrendszer stresszválasza következtében. A méhméreg hatással van a szervezet immunrendszerére, fokozza a T-sejtek differenciálódását, amelyek fontos szerepet játszanak a SARS-CoV-2 fertőzés elleni küzdelemben. Annak kiderítéséhez, hogy az immunrendszer méhméreggel való stimulálása csökkenti-e a vírusra való fogékonyságot, további kísérletekre van szükség.

A kínai eredmények alapján német orvosok szeretnének kutatásokat végezni. Terveik szerint egy kérdőíves felmérést végeznek a méhészek körében, együttműködésben a Jénai Egyetemmel, amelyben a méhészek beszámolhatnak a koronavírussal kapcsolatos tapasztalataikról. Amennyiben a hipotézis helyesnek bizonyul, akkor ez egy érdekes lehetőség lehet a koronavírus elleni küzdelemben.

Fordította: Nagy Judit
Forrás: www.bienenjournal.de
(Biokultúra 2020/2-3)