Méhpusztulást okozó betegség elleni készítmény fejlesztése Pécsen

A pécsi Enviroinvest Zrt. cég a méhkaptárakat megfertőző nyúlós költésrothadás elleni környezetbarát, a tervek szerint bioméhészetekben is alkalmazható készítmény fejlesztésén dolgozik, melyhez több mint 120 millió forint támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól (NKFIH).

A mézelő méhek pusztulásának megakadályozását megcélzó projekt teljes összege 173,47 millió Ft. A 2022 decemberéig tartó fejlesztési program során az új szer hatásosságát fertőzött kaptárakban tesztelik majd, melyeket az említett bakteriális fertőzés diagnosztizálása esetén a jelenlegi gyakorlat szerint fel kell égetni, következésképpen a méhészeteknek súlyos anyagi károkkal kell számolniuk. A 2019-ben alakult, jelenleg 29 munkavállalót alkalmazó cég a biotechnológia, a környezetvédelem és az elektronikai hulladékfeldolgozás üzletágaiban tevékenykedik.

A Pécsen működő biotechnológiai kutatóintézet további biológiai növényvédő szerek fejlesztését is tervezi, illetve befektetők részvételével megalapítottak egy startup céget is, amely az egyik ilyen termékükkel India és Vietnám piacain is eladásokat tervez.

Forrás: https://magyarmezogazdasag.hu
(Biokultúra 2020/2-3)