„Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” – európai polgári kezdeményezés

A „Mentsük meg a méheket és a gazdákat” elnevezésű európai polgári kezdeményezés időszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint egy globális tanulmány, mely szerint a vadon észlelt méhfajok száma 1990 és 2015 között oly mértékben zuhant, hogy az ismert fajok negyedét nem is észlelték 1990 óta.

Az adatok a www.cell.com, a bolygónk élővilágát dokumentáló, erre vonatkozó nemzetközi adatbázisban találhatók. A Globális Biodiverzitás Információs Központ (Global Biodiversity Information Facility, GBIF) egy világméretű, állami finanszírozású hálózat, amely nyílt hozzáférésű adatokat nyújt a biodiverzitással kapcsolatban. A méhekkel kapcsolatos adathalmaz múzeumok, egyetemek és önkéntes megfigyelők észleléseit tartalmazza. Jóllehet az említett hanyatlás még nem jelenti azt, hogy ezek a fajok teljesen eltűntek, azonban utalhat arra, hogy a faj egyedszáma annyira megritkult, hogy a vadonban jelenlétük rendszeresen már nem érzékelhető. Az önkéntesek megfigyelései és az adatok könnyebb megoszthatósága révén a feljegyzések száma folyamatosan növekszik ugyan, de a feljegyzések tartalmát tekintve a regisztrált méhfajok száma mégiscsak csökken.

Az említett tanulmány szerzője Eduardo Zattara, az Universidad Nacional del Comahue egyetem biológusa és az Argentin Nemzeti Tudományos és Technikai Kutatási Tanács tagja. Elmondása szerint a méhek kataklizmájáról még nem beszélhetünk, de a fajok állományának hanyatlása mielőbbi cselekvést kíván. A trópusi országok tekintetében sajnos kevés tudományos adat áll rendelkezésre a méhek számának csökkenéséről, a GBIF adatok ugyanis döntően Észak-Amerikára és Európára vonatkoznak. Emiatt a globális csökkenés teljes mértékben nem határozható meg.

A tanulmány szerzői szerint a fajok számának csökkenése azon is alapulhat, hogy a GBIF adatgyűjtése az idők során módosult, illetve az adatállomány heterogén jellegű. Zattara szerint, jóllehet a tanulmány nem tükrözi ugyan az egyes méhfajok állapotát, a faj diverzitásának globális tendenciája jól kivehető. Továbbá arra is figyelmeztet bennünket, hogy nem várhatunk csupán az adatok pontosítására.

A csökkenő tendencia egyértelmű, ezért a cselekvés ideje elérkezett, a döntéshozókat el kell érni és ösztönözni kell a szükséges intézkedések megfogalmazására. Erre kínál lehetőséget a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” elnevezésű polgári kezdeményezés is, mely az alábbi linken írható alá: https://mtvsz.hu/peticiok/mentsuk-meg-a-meheket-es-a-gazdakat.

Forrás: https://mtvsz.blog.hu
(Biokultúra 2021/5)