Mérgezett gyermekeink

A szülők elsődleges felelőssége védelmezni gyermekeiket. De hogyan védjék meg őket a növényvédőszerek káros hatásaitól, amikor manapság az élelmiszerek 77%-a szermaradványokat tartalmaz? André Leu új könyvében, melynek címe magyarul így fordítható „Mérgezett gyermekeink: Útmutató szülőknek a biztonságos növényvédőszerek mítoszához” (Poisoning Our Children: The Parents’ Guide to the Myths of Safe Pesticides) lerántja a leplet a mezőgazdasági vegyipar rég hangoztatott kijelentéséről, miszerint a növényvédő-, gyomirtó- és rovarirtó szerek mind biztonságosak, amennyiben az előírásoknak megfelelően alkalmazzák őket.

A szerző ismertet egy kutatást, amely nemcsak, hogy megcáfolja az ipar állítását a biztonságról, de feltárja és bemutatja azt a fontos problémakört is, miszerint a mérgező kemikáliákkal való érintkezés gyermekekre nézve még sokkal veszélyesebb, mint felnőttek esetében. Egy korábbi interjúban Leu a következőket mondta: Az anyaméhben lakó magzat, az újszülött és a nagyobb gyermekek mája egészen a pubertáskor időszakáig még nem rendelkezik azokkal a méregtelenítő enzimekkel, amivel a felnőttek már igen. Különösen kisgyermekek esetében ez azt jelenti, hogy még a legkisebb mennyiségű peszticidet vagy kemikáliát sem tudják méregteleníteni. Leuval egyetértéseben tudósok is alátámasztják, hogy még a legkisebb mennyiségű peszticiddel való érintkezés, akár a méhben, szoptatás esetén vagy kisgyermek korban – az ideg-, hormonális és reproduktív rendszert negatívan befolyásolja.

André Leu a regeneratív mezőgazdaság elméleti és gyakorlati ismereteinek terjesztésére 2015-ben létrejött Regeneration International nemzetközi igazgatója. A nonprofit szervezet gazdálkodók, tudósok, üzletemberek, aktivisták, oktatók, újságírók és kormánytisztviselők és fogyasztók részvételével globális hálózatot kíván összefogni, hogy a gyakorlatban is elősegítsék a regeneratív mezőgazdasági és földhasználati gyakorlatokat: a bőséges, tápanyagban gazdag ételeket, a helyi gazdaságok újjáélesztését, a talaj termőképességének és biodiverzitásának helyreállítását, a klíma stabilitásának helyreállítását a fotoszintézis természetes folyamatai által. A hálózat tevékenységén keresztül mintegy 100 országban 4,1 millió személyt köt össze.

Forrás: www.organicconsumers.org
(Biokultúra 2018/5)