Mérgező anyagok a sajtos makaróniban

Amerika egyik legkedveltebb készétele a sajtos makaróni, mely csupán néhány perces előkészítést igényel és már fogyasztható is. Nemrégiben ezeket a termékeket bevizsgálva, aggasztó élelmiszer-biztonsági problémára derült fény.

A Coalition for Safer Food Processing & Packaging (Koalíció a Biztonságosabb Élelmiszer-feldolgozás és Csomagolásért) beszámolója alapján 10 féle sajtos makaróni terméket vizsgáltak meg nyár közepén. Melyek közül minden esetben mérgező ipari vegyi anyagokat, ún. ftalátokat mutattak ki a termékek egyik összetevőjében, a sajtporban.

A ftalátok olyan anyagok, melyek hormonális szinten okoznak zavart az emberi szervezetben, csökkentik a tesztoszteron szintet; terhesség alatt, illetve csecsemőkorban károsítják a megfelelő agyi fejlődést. Ezeket az anyagokat nem szándékosan adják az élelmiszerhez. Többnyire műanyagok, gumik, ragasztók, tinták és csomagolások előállításakor használatosak. Azonban bebizonyosodott, hogy a ftalátok képesek bejutni az élelmiszerbe a feldolgozás, csomagolás és előkészítés során.

A Nemzeti Sajtos Makaróni Nap alkalmával a Koalíció felhívta a figyelmet a problémára: „Nem lenne szabad megtörténnie annak, hogy kedvelt készételünk felszolgálásával káros vegyi anyagoknak tegyük ki magunkat és a családunkat” – mondta Mike Belliveau, az Environmental Health Strategy Center (Környezet-egészségügyi Stratégiai Központ) igazgatója, a koalíció egyik tagja. „A vizsgálati eredményeink rávilágítanak arra, hogy a feldolgozóiparban sokkal szigorúbb vizsgálatokat kell végezni az esetleges ftalát tartalom kimutatására; illetve ki kell dolgozni egy módszert, mellyel elkerülhető a szennyeződés.”

Az Egyesült Államokban naponta kétmillió doboz sajtos makarónit értékesítenek. A probléma jelentősége miatt további vizsgálatokat folytattak. További 30 vizsgált termékből 29 esetben találtak ftalátokat, összesen 10 félét tartalmaztak a termékek (az egyik termékben egyszerre hatféle is előfordult).

A jó hír, hogy van alternatíva ezeknek a veszélyes anyagoknak a helyettesítésére. A gyártó cég – az amerikai sajtos makaróni piac 76%-át a The Kraft Heinz Company uralja – pedig köteles intézkedéseket hozni a szennyeződés elkerülése érdekében.

www.ecowatch.com
(Biokultúra 2017/5)