,

Metszünk minél többet zölden, nyáron!

A gyümölcstermő növények esetében korábban a nyugalmi időszakban, vagy a nyugalmi időszak végén végzett metszési munkákon volt az igazi hangsúly. Ez a szemlélet az 1970-es, 1980-as évektől kezdve megváltozott, ugyanis a nyugalmi időszakban végzett metszés helyett a vegetációs időszakban végzett metszés válik egyre inkább általánossá.

A július 20. és augusztus 20. közötti időszakban végzett metszési munkák hatékonyságát számos esetben bizonyították. A nyár közepén végzett metszési munkák során, a munkák végzésének évében a rügyek már nem hajtanak ki, mivel a hajtások csúcsrügyben záródásának időszakában végezzük ezt a termőfelület szabályozást. Ebben az időszakban a talaj feletti részekből a tartalék tápanyagok a talaj alatti részekbe vándorolnak, így nem veszít a gyümölcsfa jelentős mértékben a felhalmozott tápanyag tartalmából a metszés során.

Mivel már nincs a metszés évében újabb kihajtás, a koronaméret csökkenését lehet elérni a nyári metszés során. Ezen kívül a nyári metszéssel a sűrítő, sérült, nem megfelelően fejlett koronaelemek eltávolításával a koronába jutó fény mennyiségét is növelni lehet, mely pozitív hatású a termőrügy differenciálódására, a vesszők beérésére, illetve a gyümölcsfákon lévő gyümölcsök színeződésére is. A szellősebb koronában hatékonyabb növényvédelmet lehet biztosítani, kisebb az esélye betegséggócok kialakulásának, a bio gyümölcsösök hatékonyabban kezelhetőek.

A metszés során általában a koronafelület legfeljebb 30%-át távolítjuk el, de nyári metszéskor ennél nagyobb mértékű termőfelület eltávolítás sem jelenti a termőegyensúly felbillenését (az alább elhelyezett fotón termőkorú 4. nyaras Oblacsinszka meggyfa látható a zöldmetszés elvégzése előtt és után).

Meggyfa zöldmetszés előtt (balra) és után (jobbra)

Meggyfa zöldmetszés előtt (balra) és után (jobbra)

A nyári metszés kifejezetten alkalmas abban az esetben is, ha a vegetációs időszak során kórokozók megfertőzték a fás szöveteket. Ebben az esetben csakis úgy tudjuk megmenteni a gyümölcsfát, ha az egészséges szövetig metsszük vissza a növényi részeket, így eltávolítva a már fertőzött, menthetetlenül károsodott részeket.

A nyári metszés során keletkező sebek a nyári meleg időjárásban rendkívül gyorsan, szinte néhány óra alatt beszáradnak, így nincs szükség a sebek kezelésére. Fontos megjegyezni, hogy növény-egészségügyi szempontból a nyári metszés azért is kifejezetten jó hatású, mivel a sebeken keresztül a fás szöveteket károsító kórokozók ebben az időszakban nem virulensek.

Nyári metszés esetén ajánlatos a nagyobb koronaelemeken, sudáron végzett vágásokat kb. 10 – 15 cm-es csonk ún. csap meghagyása mellett elvégezni, hogy ne keletkezzenek sebek közvetlenül a központi vázelemen, melyek „nyitott kapukat” jelenthetnek a fás szöveteket károsító kórokozók számára.

Sudáron végzett metszés során hagyott csap

Sudáron végzett metszés során hagyott csap

Sajnálatos módon a nyári metszés egyik legnagyobb gátját a meleg nyári időjárás miatti, a nyugalmi időszakban végzett metszéshez képest alacsonyabb munkateljesítmény jelenti, ugyanis a kora reggeli, illetve az esti órákban lehet a legnagyobb hatékonysággal végezni ezt a munkafolyamatot.

A másik problémát a nyáron rendelkezésre álló munkaerőhiány okozza, hiszen a munkacsúcsok időszakában nem minden esetben lehetséges megfelelő munkaerőt találni, illetve a zöldmetszésre átcsoportosítani.

A nyári, vagy zöld metszés elsősorban azoknál a gyümölcsfajoknál alkalmazható sikerrel, ahol a gyümölcsök érése a nyári időszakban megtörténik, így kajszi, cseresznye, meggy, korai és középérésű szilvafajták esetében jelent nagy előnyt. Őszibaracknál, almánál, körténél, kései érésű szilvafajtáknál vagy a júliusi időszakban alkalmazzuk a nyári metszést – szigorúan a sűrítő és sérült hajtások eltávolítására, vagy a gyümölcsfán maradó hajtások jobb beérésére fókuszálva –, mert e gyümölcsfajoknál a metszés időszakában még a gyümölcsök a fán találhatók. Dió és mandula esetében termőre fordulás előtt igen nagy hatékonysággal lehet alkalmazni a nyári metszést, de termőre fordulást követően e fajoknál is ügyelni kell a termésmennyiség fennmaradására, illetve a felesleges hajtások eltávolítására.

Ezek után felmerülhet a kérdés, hogy mi lesz a nyugalmi időszakban végzendő metszés sorsa? Metszés szempontjából a nyugalmi időszak azt az időszakot jelent, mikor a rügyek már megmozdulnak, esetleg fakadnak, termőre fordulást követően esetleg virágoznak. Ebben az időszakban csak a rávastagodott koronaelemek eltávolítását célszerű elvégezni, a nagyobb sebfelületek sebkezelése mellett.

Dr. Bujdosó Géza
MATE Kertészettudományi Intézet,
Gyümölcstermesztési Kutató Központ
Lefler Péter
Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
(Biokultúra 2023/3-4)