,

Mikrobiális megoldások a növényvédelemben

Egyre több készítmény kerül forgalomba, melyek mikroszko­pikus gombák vagy baktériumok segítségével hatékony védelmet nyújtanak a növényeket károsító rovarok vagy gombák ellen. Ezek hatásmechanizmusa jelentős mértékben eltér a hagyományos növényvédő szerekétől. A módszer csupán 20 éve jelent meg a mezőgazdaságban, ezzel szemben a humán gyógyászat már száz éve alkalmazza.

Mezőgazdasági felhasználás tekintetében a legeredményesebb baktériumok a Bacillus thuringiensis, mely a rovarok ellen hat, továbbá a Bacillus subtilis, mely növénypatogén gombák és baktériumok fejlődését képes gátolni, illetve bizonyos esetekben képes elpusztítani az említett kórokozókat.

A Bacillus subtilis agresszív módon blokkolja a konkurens szervezetek fejlődését, oly módon, hogy azok ne juthassanak a táplálékforrás közelébe. Ezzel a konkurens szervezet pusztulását okozza, bár hagyományos értelemben nem fejt ki ölő hatást.

A Bacillus subtilis további érdekessége, hogy laboratóriumi körülmények között jelentős mennyiségű antibiotikumot termel. A megtermelt hatóanyag azonban csak a közvetlen környezetében fejt ki ölő hatást, nagyobb része a talaj kolloidrészecskéihez tapadva gyorsan elbomlik. Ezek, a megszokottól eltérő hatásmechanizmusú készítmények, melyek alkotója a természetben is előforduló élő szervezet a biokontroll hatású kategóriába tartoznak és biotermesztésben is alkalmazhatóak.

Forrás: „Antibiotikum vény nélkül a mezőgazdaságban” cikk, mely itt olvasható: www.agroinform.hu.

(Biokultúra 2017/5)