Milyen vágódeszka lapul az Ön konyhaszekrényében?
Dean O. Cliver a Kaliforniai Egyetem professzora élelmiszerbiztonsági kérdésekkel foglalkozik. Kutatási eredményei alapján elmondta, hogy a fából készült vágódeszka gazdaságos, környezetbarát és még higiénikusabb is, mint műanyag társai.
Igaz, hogy a fa felszívja az élelmiszerről a baktériumokat, viszont szappanos tisztítás után a felületéről ezeket eltávolíthatjuk, a deszka belsejébe került baktériumok pedig bent ragadnak és elpusztulnak. Ezzel szemben a műanyag vágódeszka csak akkor tisztítható megbízhatóan, amikor még új és nincsenek rajta apró sérülések/karcolások – ez pedig funkciójából adódóan elkerülhetetlen. A használt során keletkező vágásokban megtelepedhetnek a baktériumok, innen pedig elég nehéz őket eltávolítani – legyen szó kézi vagy gépi mosogatásról. Válasszunk tehát jó minőségű, keményfa vagy bambusz vágódeszkát, mely akár egy életen át jó szolgálatot tesz majd. Vegyünk egy vágódeszkát külön a húsoknak is, minden használat után alaposan tisztítsuk és szárítsuk meg, így máris eggyel kevesebb veszélyforrás bújik meg a konyhában.
Forrás: www.treehugger.com
(Biokultúra 2017/4)