,

Mit tudnak a Trichogramma petefürkészek?

A kukoricatermesztés két fontos kártevője a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) és a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera).

A kukoricamoly lárvája a szárban rágva a szállítószövetek pusztításával egyrészt a tápanyag szállítását akadályozza, erős fertőzés esetén a szár eltörését is okozza, de a közvetlen csőkártétel is gyakori. A gyapottok bagolylepke hernyója kizárólag a csöveket támadja meg, de ott gyakran 100%-os fertőzöttséget okoz. Mindez a termés mennyiségi és minőségi csökkenését eredményezi, kiegészítve a másodlagos gombafertőzés (pl. Fusarium) felszaporodásával.

1. kép: Gyapottok bagolylepke hernyó a paradicsomtermésben (Dr. Szõke Kálmán felvétele)

1. kép: Gyapottok bagolylepke hernyó a paradicsomtermésben (Dr. Szőke Kálmán felvétele)

Egyes zöldségfélék termesztésében (paradicsom, paprika, hüvelyesek, saláta, káposztafélék) a meleg, száraz években a gyapottok-bagolylepke meghatározó kártevő (1. kép). A hernyók a virágok fogyasztásával a terméskötést akadályozzák, a termés károsításával pedig annak értékesíthetőségét teszik lehetetlenné. Az idei nyár minden bizonnyal erős gyapottok-bagolylepke kártételt fog hozni, mivel az első nemzedék hernyói már június elején elkezdtek károsítani napraforgón, nem is kis számban!

Az értékes biozöldségek lepkehernyók elleni védelme igen fontos, mivel e kártevők nem csak esztétikai hibát okoznak a terméken, hanem teljesen eladhatatlanná teszik azt. Rejtett életmódjuk miatt permetezéssel csak nagyon rövid ideig érhetők el, ezért az önálló Bacillus thuringiensis-es kezelés nem mindig kellően hatékony. Van azonban egy másik lehetőség a hatékony védelemre: kerestessük meg a lepkepetéket Trichogramma peteparazita fürkészdarazsakkal, és oldják meg a védekezést a fürkészek!

A Magyarországon 2003 óta engedélyezett készítmény, a Trichoplus, polisztirol kapszulákban a Trichogramma peteparazita fürkészdarazsak petéit, lárváit és bábjait tartalmazza, kapszulánként kb. 2000 db kikelő petefürkésszel. A kikelő parányi (0,5 mm-es) fürkészdarazsak a növénykultúrában aktívan keresik a kártevő lepkék lerakott petéit és saját tojásukat azokba helyezik, megakadályozva ezzel a hernyók kikelését (2. kép).

2. kép: Kukoricamoly petét paraiztáló Trichogramma petefürkész darázs (Dr. Urs Wyss felvétele)

2. kép: Kukoricamoly petét paraiztáló Trichogramma petefürkész darázs (Dr. Urs Wyss felvétele)

 

Mivel a készítmény alkalmazása hasznos parazita rovarok tömeges betelepítését jelenti, így tökéletesen megfelel az ökológiai növénytermesztés alapelvének.

A Trichogramma petefürkész alkalmazásának előnyei:

 • pontos alkalmazásával 70-90%-os hatékonyság érhető el;
 • rejtett életmódú kártevők ellen is hatékony;
 • a kártevőt már petealakban elpusztítja, így a kártételt megelőzi;
 • nem pusztítja el a többi hasznos élő szervezetet, melyek más kártevők (pl. levéltetvek, takácsatkák) felszaporodását megakadályozzák;
 • nincs munkaegészségügyi várakozási idő (hibridkukorica címerezésnél nagyon fontos !);
 • nincs élelmezés-egészségügyi várakozási idő (friss piaci csemegekukoricánál és zöldségeknél nagyon fontos!);
 • nincs szermaradvány (egyre több ellenőrzés várható!);
 • a kukoricában nincs szükség drága növényvédelmi gépekre (pl. hidastraktor);
 • nagyon alacsony kijuttatási költség;
 • a Trichogrammaval védett vetőmagkukorica minőségi paraméterei jobbak;
 • takarmánykukoricában átlag 15% hozamtöbblet érhető el;
 • a védekezés pontos időzítése a Biocont Magyarország Kft. előrejelző hálózata és a helyben használt feromoncsapdák segítségével jól megoldható;
 • jól kombinálható Bacillus thuringiensis készítménnyel (nem pusztítja a fürkészeket) és a hatékonyság tovább növelhető.

 

A Trichogramma petefürkészek alkalmazása

Kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke elleni védekezésre az ajánlott dózis vetőmag- és takarmánykukoricában 80 (erős molyrajzáskor 100) kapszula/ha kétszeri kezelésben. Vetőmaghibrid előállításban a csőkártételt a második molynemzedék elleni kezeléssel tudjuk kivédeni, de ahol az első nemzedék rajzása is erős, célszerű védekezni az ellen is. Csemegekukoricában háromszori kezelés szükséges 100 kapszula/ha dózisban. Első kezelés a kártevő rajzás kezdetén, további kezelések 7-10 naponta ismétlendők. Fővetésű csemegekukoricában az első nemzedék ellen szükséges a védekezés, másodvetés esetén a második-harmadik nemzedék ellen. A kapszulákat kettesével kell leválasztani és minden 16. vagy 13. sorban 20 m-enként kell a növények szárára vagy levelére akasztani a mellékelt karton akasztó segíségével (3. kép).

3. kép: Paradicsomban kihelyezett Trichoplus kapszulák (Dr. Milan Hluchy felvétele)

3. kép: Paradicsomban kihelyezett Trichoplus kapszulák (Dr. Milan Hluchy felvétele)

Gyapottok-bagolylepke elleni védekezés zöldségfélékben 100-200 kapszula/ha adagban történik (hajtatásban kell a magasabb dózis) nemzedékenként háromszori kezelésben. Első kezelés a kártevő rajzás kezdetén, további kezelések 7-10 naponta ismétlendők.

A növénykultúra virágzásától kezdve lehet indokolt a védekezés. A kapszulákat kettesével kell leválasztani és minden 13. sorban 20 m-enként (szabadföldi zöldségféléknél 10×20, hajtatásban 10×13, vagy 10×10 m-es kötésben) kell a növények szárára akasztani a mellékelt karton akasztó segíségével.

A Trichoplus, mivel élő rovarokat tartalmaz, hosszú ideig nem tárolható. A termék az előzetes megrendelések alapján mindig frissen érkezik a csehországi szaporító laborból. A készítményt a kiszállítás után lehetőleg azonnal ki kell juttatni. Ha erre nincs lehetőség, 5-10°C között maximum 3 napig tárolható, vegyszerektől elkülönítve.

László Gyula agrármérnök
(Biokultúra 2008/4)