Nagyösszegű támogatás az állattartó telepek fejlesztésére

Öko állattartók előnyben

Az állattartó telepek fejlesztésének támogatása olyan tevékenységeket segít, mint az állattartó telepek korszerűsítése, zöld beruházások megvalósítása, az ammónia-kibocsátás csökkentése, valamint a járványvédelmi beruházások támogatása, sertéságazat esetén a farokkurtítás visszaszorításával. Kiterjed azon gazdákra és együttműködésekre, akik baromfifélét (házityúk, pulyka, kacsa, pézsmaréce, lúd, gyöngytyúk), sertésfélét (házi sertés, vaddisznó), szarvasmarhafélét (szarvasmarha, bivaly, bölény), juhot és kecskét, lóféléket (ló, szamár, öszvér), valamint egyéb állatokat, mint például nyulat, méhet, húshasznosítású galambot, fürjet, struccot, emut, fácánt, fogolyt, és csincsillát tartanak.

A támogatási kérelmek elbírálásánál az ökológiai gazdálkodást folytatók 5 pontos előnyhöz juthatnak, amennyiben az állattenyésztési ágazathoz kapcsolódó üzemméretük minimum 30%-os arányban ökológiai vagy ökológiai átállási státuszú.

További 10%-kal megemelt támogatási intenzitás jár azoknak az ökológiai gazdálkodóknak, akik a támogatási kérelem benyújtását megelőző (vagy az azt megelőző) teljes lezárt üzleti évben legalább 10.000 euró értékű ökológiai üzemmérettel rendelkeznek és az állattenyésztési ágazathoz kapcsolódó üzemméretük legalább 30%-a ökológiai vagy ökológiai átállási státuszú.

Az igényelhető támogatás összege jelentős, 200 millió forinttól egészen 5 milliárd forintig terjedhet.

A támogatási kérelmeket 2024. július 30. és 2025. március 17. között lehet benyújtani, több szakaszban. A támogatási folyamat során előleg igényelhető, amelynek maximális mértéke a támogatási összeg 25%-a, legfeljebb 500 millió forint. A támogatott tevékenység megvalósítására a támogatási okirat véglegessé válásától legfeljebb 36 hónap áll rendelkezésre. A véleményezhető pályázati felhívás tartalma itt érhető el: https://kap.mnvh.eu/news/2024-04-12/133138/tarsadalmi-egyeztetesen-az-allattarto-telepek-fejlesztesenek-tamogatasa-cimu