Nélkülöző vadvirágok

A Francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) a szintén franciaországi Montpellier Egyetem tudósaival együtt megállapította, hogy a mezőgazdasági területeken élő, vadon termő virágos növényeknek egyre gyakrabban kell nélkülözniük a beporzó rovarok tevékenységét. A kutatási eredményeket a New Phytologist című folyóiratban tették közzé. Ahogyan a beporzó rovarok fokozódó hiánya miatt a növények szaporodása egyre nehezebbé válik, úgy a növények egyre inkább az önmegtermékenyítés irányába fejlődnek.

Összehasonlítva a párizsi régióban ma termő mezei árvácskák elődeinek 1992 és 2001 között gyűjtött magvaiból laboratóriumi körülmények között termesztett növényeket, az ugyanazokról a helyekről származó ma élő árvácskafélékkel, a kutatócsoport megállapította, hogy a mai virágok méretüket tekintve 10%-kal kisebbek, a gyakorlatban pedig 20%-kal kevesebb nektárt termelnek. A beporzók kevésbé látogatják őket, mint korábbi populációjukat. Ezt a gyors evolúciót feltehetően az európai beporzó állomány drasztikus csökkenése okozza.

Egy Németországban végzett másik tanulmány kimutatta, hogy az elmúlt harminc évben a repülő rovarok biomasszájának több mint 75%-a eltűnt a védett területekről. A fent említett franciaországi tanulmány egy ördögi kört azonosított, amelyben a beporzók csökkenése a virágok nektártermelésének csökkenéséhez vezet, ami viszont súlyosbíthatja e rovarok pusztulását. A kutatók hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy hathatós intézkedéseket kell végrehajtanunk a jelenség mielőbbi leküzdésére, a növények és a beporzók közötti kölcsönhatások biztosítására és helyreállítására, amelyek már több millió éve léteznek, s az élet folyamatosságához továbbra is létezniük kell.

Forrás: https://phys.org
(Biokultúra 2024/1)