Nem is annyira ígéretes?!

Mindenki szeret jó érzéssel gondolni a jövőjére. Biztosan mindenki hallott már arról, hogy 2050-re a tudomány által kifejlesztett high-tech élelmiszerek biztosítják majd a Föld addigra mintegy 9 milliárdos lakosságának ellátását. Az ipar által dédelgetett elmélet szerint a laboratóriumokban előállított élelmiszerek, a genetikailag módosított, nagyobb hozamokat biztosító növények és állatok fogják fedezni a megnövekedett szükségleteket. Egy hatodik osztályos tanulók körében végzett felmérés szerint a gyerekek ezt például magasabb vitamin tartalmú gyökérzöldségekkel és olyan kukoricafajtákkal képzelik el, melyek zord téli körülmények között is teremnek.

Ez mind nagyon biztatóan hangzik egészen addig, míg nem nézünk az ígéretek mögé. Éhezés tekintetében például azok az országok járnak élen, ahol a legtöbb GMO-t állítják elő. Az ENSZ szakértőinek véleménye szerint az élelmiszer-hulladékok csökkentése, az agroökológiai gazdálkodásra való átállás és a GMO-k mellőzése a kulcs a világszintű élelmiszerbiztonság megteremtéséhez. A ma kapható legtöbb génmódosított élelmiszer a fogyasztók számára igazából nem jár haszonnal, génmódosításuk csupán azért történik, hogy ellenállóbak legyenek a gyomirtó szerekkel szemben. A génmódosítás ugyanakkor meg is növelte az olyan növényvédő szerek használatát, mint például a glifozát és a dicamba. Ezt a jelenséget a környezetvédő csoportok „veszélyes növényvédőszer taposómalomnak” nevezték el.

A génmódosítás sok esetben nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, számos esetben váratlan eredményeket hozott. Hosszú történeteket lehetne mesélni arról, hogy a világ legnagyobb agrokémiai vállalatai hogyan hagyják figyelmen kívül a tudomány figyelmeztetéseit a veszélyes termékek egészségügyi kockázatairól, a mérgező anyagok körüli botrányokról. A jövő tekintetében még bizonytalan, hogy az említett vállalatok hogyan használják majd a génmódosítás technikáját. A tudatos fogyasztók növekvő száma azonban magáért beszél. Egyre többen szeretnék tudni, hogy az általuk fogyasztott élelmiszerek mit tartalmaznak, hogyan készültek és honnan jönnek, ezért az ökológiai tanúsítással rendelkező élelmiszerek kereslete egyre nő.

Forrás: https://usrtk.org
(Biokultúra 2018/4)