Nem kell búcsúzni a GMO-mentes Magyarországtól!

Tudjuk, hogy a magyar Alaptörvény (talán egyedüliként a világ alkotmányai közül) rögzíti, hogy „Magyarország genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal” rendelkezik.

Az előző vezércikkünkben mégis fel kellett tennünk a nagy (sors)kérdést: „Búcsú a GMO mentes Magyarországtól?” Ez azért volt indokolt, mert a vegyszer- és a biotechnológiai lobbi (a kettő egy és ugyanaz) az elmúlt hónapokban óriási erőfeszítéseket tett arra, hogy kivonja a GMO szabályozás alól az új génmódosítási technikák termékeit, amelyeket ködösítve, a lényeget elfedve „precíziós nemesítésnek”, „génszerkesztésnek”, „modern nemesítésnek” neveztek el.

Francia paraszt érdekvédelmi szervezetek (hála a jó Istennek) ilyen „génszerkesztett” szervezet termesztési szándékát tapasztalva bírósághoz fordultak, kérve annak kimondását, hogy ezek is GMO-k és az EU szigorú szabályai rájuk is vonatkoznak. A döntésben hatáskörrel rendelkező francia bíróság előzetes döntéshozási eljárást kérve fordult az Európai Bírósághoz, amely 2018. július 25-én hirdette ki döntését. Ennek figyelembevétele kötelező minden érintettnek, beleértve még az EU Bizottságot is!

Az IFOAM (biogazdálkodók világszövetsége) és vele a biogazdálkodás valamennyi mérvadó szervezete tengeren túl és innen egybehangzóan GMO-knak tekintette az új eljárásokkal létrehozott szervezeteket, ezzel szemben a profit-orientált ellenoldali lobbi a már „bevett” mutációs nemesítésnek, ezzel a GM szabályozás alá nem esőként kívánta „eladni” az újszerűen módosított élőlényeket. A zászló nekik állt, hiszen a döntést előkészítő főtanácsnok hónapokkal ezelőtt közzétett véleménye számunkra a „rossz” döntés valószínűségét vetítette elő.

A döntést izgalommal várta minden érintett. A siker váratlan és leírhatatlan nagyságú! A Bíróság valamennyi „új technika” segítségével nyert élő szervezetet GMO-nak tekinti. Ennek értelmében vonatkoznak rájuk a GMO-k jelölési, termelési, felhasználási és engedélyeztetési szabályai is és alkalmazási tilalmuk a biogazdálkodás minden területén.

Az előállt helyzet megnyugtató, de ez most nem a mi érdemünk. Ugyanakkor érdemes lenne – önkritikusan is – értékelni, hogy miként gyengült annyira a magyarság „immunrendszere”, hogy a korábban mutatott „kurucos” ellenállással szemben miért – és miért ilyen sokan – akartak az önfeladás mellé állni!

Dr. Roszík Péter
Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke
(Biokultúra 2018/4)