Nem lesz „rés a falon”!

Előző lapszámunk „Rés a falon?” című vezércikkében abbéli reményünket fejeztük ki, hogy az EU döntéshozó testületei jobb belátásra térnek és a rombolás helyett az építésre térnek át végre, amely a biogazdálkodás területén az új ökológiai jogszabály-tervezet elvetését és a mai javítását jelentette volna. Sajnos túl naivak voltunk, nem így lett! Meglátásunk szerint ez történt, illetve ezek várhatók.

A rendszer megint összeállt! A feje tetejére állott, EU elitista döntéshozási rendszer, amely a polgárok akaratának képviselete helyett a saját akaratuk polgárokra kényszerítését tekinti a demokráciának (lásd egyebek mellett az EU önfeladó migráns politikáját), fittyet hányva minden érintett véleményére (biotermelők, bio feldolgozók, biotermék fogyasztók, ökológiai gazdálkodás érdekképviseleti szervezetei stb.) zöld utat adott az új biogazdálkodási jogszabálynak.

Bár még vannak hátra formális szavazások, még a hozzánk hasonló született optimisták sem hisznek abban, hogy a biogazdálkodás nehezítése szándékával létrehozott új jogszabály elvetésre kerülhet.

Arra büszkék lehetünk, hogy Magyarország esetenként vezető szerepet vállalt a biogazdálkodás térnyerését gátló változások kiiktatásában és egyszer sem szavazott az új jogszabály mellett!

Jegyezzük meg, hogy az utolsó döntést hozó szakmai testületben kik nem támogatták a romboló jogszabály bevezetését: Ciprus, Litvánia, Ausztria (a bio „nagyhatalom”, amely mezőgazdasági területének több, mint 20%-a bio), Csehország, Szlovákia, Finnország, Németország (Európa legnagyobb biotermék vásárlója), Magyarország és Belgium; Lengyelország „átállása” váratlan volt és különösen fájó!

Most így látszik: 2021. január 1-jétől fogják bevezetni az EU új ökológiai gazdálkodási jogszabályait! Jobb lett volna, ha nem így lenne, de sajnos szinte biztos, hogy így lesz!

Mi magyarok nagy túlélők vagyunk! A kilátástalan helyzetekből a „fent lévők” segítségével gyakran jobban jövünk ki, mint ahogyan belementünk, illetve ahogyan reméltük volna!

Így ezt a negatív változást is túl fogja élni a magyar, de az egész európai biogazdálkodás is, sőt még fejlődni fog a romboló tőke- és profit-vezérelte célok ellenére!

Isten lássa lelkünket, mi ezen fogunk fáradozni!

Áldott Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánunk!

Dr. Roszík Péter – Czeller Gábor
Magyar Biokultúra Szövetség
(Biokultúra 2017/6)