Nem vagyunk egyedül!

Bár a többség által elismerten a jövőt szolgálja a biogazdálkodás, mégis sokaknak nem tetszik a térnyerése, mert a legerősebb érdekérvényesítési erővel bírók profit-érdeke ellen hat. Útban van a vegyszer-, gyógyszer- és tápszer-lobbinak, a GMO-ban érdekelteknek, az iparszerű mezőgazdaság megszállottjainak, az őket kiszolgálóknak, a rájuk épülő infrastruktúráknak és még sorolhatnánk. A biogazdálkodás előretörése dollár, euro milliárdokban mérhető kieséseket okoz számukra, ezért sokan a létét is megbocsájthatatlannak tartják. Minden eszközt megmozgatnak és sajnos a megvett, lakáj-„tudomány” is rendelkezésükre áll.

De egyre többen vannak mellettünk: a betegségükből a bioterméktől gyógyulók, a betegségükben a biotermékkel egyensúlyban tartottak, a Föld jövőjéért felelősséget érzők, az értékeket nem anyagiakban mérők. A magyar bio közélet nagy örömére támaszt nyújtanak számára a hazai kutatás-fejlesztés, felsőoktatás, génmegőrzés legjobb műhelyei is.

Ezt tapasztalhattuk meg a Magyar Biokultúra Szövetség XXVIII. Biokultúra Nap* rendezvényén, a „Tudomány a Nemzeti Ökológiai Gazdálkodás Szolgálatában” konferencián 2015. december 5-én Budapesten, a MOM Művelődési központban. Agráregyetemek, főiskolák tanárai Mosonmagyaróvártól Gödöllőn át Debrecenig, Nyíregyházáig, Kaposváron át Keszthelyig és a Corvinusig, a Magyar Tudományos Akadémia agrárkutatói, a Földművelésügyi Minisztérium kutatóintézeteinek vezetői, elismert tudósai, a növényi és állati génmegőrzés nemzetközileg elismert szakemberei tartottak előadásokat az ökológiai gazdálkodás ismeretigényeit kiszolgálva. És nem csak az agártudományok jeles képviselői tisztelték meg jelenlétükkel a bio társadalmat, hanem az élelmiszertudomány szegedi fellegvárából, a veszprémi egyetem és a pécsi egyetem tudományos műhelyeiből is érkeztek előadók a biogazdálkodást segítő tudásukkal.

Előadóink első hívásra jöttek, szabadnapjukat nekünk áldozva, és még sokan jöttek volna rajtuk kívül is. Azok megértését kérjük ezúton is, akik évek-évtizedek óta mellettünk állnak és mégsem kértük fel őket most előadónak. Ennek kizárólag a rendezvény időkorlátai szabtak határt.

Célunk volt, hogy minél több intézmény, minél több szakterület képviseltetni tudja magát. Lesz folytatás!

Mit láttunk? Tudósaink, kutatóink tisztában vannak azzal, hogy hol kell a segítség. Láttuk, hogy nekünk nem tudásimport kell elsősorban, hanem hazai tudás, hazai fejlesztés. Láttuk, hogy megőrzött növény és állatfajtáink olyan értékek, amelyek idegen kezekbe nem kerülhetnek. Láttuk, hogy a modern kor, kockázatot nem hordozó vívmányai (precíziós gazdálkodás, szenzorika stb.) miként épülhetnek össze a hagyományt tisztelő biogazdálkodással. Láttuk, hogy a vegyszerezés, géntechnológia és gondatlan engedélyezésük milyen veszélyeket hordoz a környezetre és jövőre nézve. Láttuk, hogy kell a marketing, és nélkülözhetetlen a tudományos alapú ökonómia. Láttuk, hogy gyermekeink képzése, tanítása jó kezekben van!

És láttuk, hogy nem vagyunk egyedül!

* Kérjük, nézzék honlapjainkat (www.biokultura.org és www.biokontroll.hu), mert a konferencia anyagai kisfilmek, előadások és szöveges összefoglalók formájában nagyrészt hamarosan elérhetők lesznek!

Czeller Gábor elnök – dr. Roszík Péter alelnök
Magyar Biokultúra Szövetség
(Biokultúra 2015/6)