Nemzetközi ellenőrző szervezet felfüggesztése

Az EU Bizottság visszavonta a Control Union Certifications (CUC) nemzetközi ellenőrző és tanúsító szervezet ökológiai tanúsítói engedélyét öt országra vonatkozóan, mivel rossz teljesítménye elősegítette az ökológiai csalás lehetőségét. Az érintett öt ország: Kazahsztán, Moldova, Oroszország, Törökország és az Egyesült Arab Emirátusok.

Ökológiai élelmiszer harmadik országból az EU-ba történő importálása esetén egy ellenőrző szervezetnek vagy hatóságnak ellenőriznie és igazolnia kell a termék EU-ökológiai rendeletnek való megfelelőségét. Az ellenőrző szervezeteknek az EU Bizottság által elismertnek kell lenniük. Jelenleg 57 tanúsító szervezet rendelkezik a bizottság jóváhagyásával, többen közülük a világ 100 országában is jelen vannak. A Control Union az említett nemzetközi ellenőrző szervezetek közül az egyik legnagyobb.

Az EU bizottság 446/2019-es rendeletében írta le döntését, melyben arról tájékoztat, hogy a Bizottság több ellenőrzést is lefolytatott a felmerült gyanús szabálytalanságokkal kapcsolatban, mely számos termék tételt érintett, melyet a Control Union tanúsított. A Control Union Certifications nem adott időben perdöntő válaszokat a Bizottság által kért információkra, továbbá nem tudta igazolni a termékek nyomonkövethetőségét és a termékek ökológiai státuszát sem. Továbbá a Control Union a termékellenőrzésre vonatkozóan tanúsítványt adott ki olyan termékekre, melyet a tagállamok illetékes hatóságai szermaradványok miatt korábban már visszaminősítettek konvencionálissá. A CUC ellenőrző és tanúsító tevékenysége során hanyag munkát végzett, melyet a potenciális csalók könnyedén kihasználhattak.

Az említett öt érintett ország az ökológiai csalás forró pontjaként ismeretes ökológiai gabona és olajos magvak tekintetében. Ezért néhányukra egy ideje már szigorúbb ellenőrzési szabályok vonatkoznak, hogy biztosítsák a termékek nyomonkövethetőségét egészen a termelő gazdaságig visszamenőleg. Azonban az EU auditorai szerint a gyakorlatban ez nem minden esetben valósult meg. A jelentésben szó esik egy nagy török vállalatról, melynek 10 termelő és 15 feldolgozó egysége van Törökországban, Etiópiában, Kirgizisztánban, Kazahsztán és Ukrajna területén.

Az auditorok bekérték a vállalat legutóbbi ellenőri jelentését valamennyi üzemére vonatkozóan. Válaszul egy mindössze nyolc oldalas jelentést kaptak, melyből olyan alapvető információk hiányoztak, mint az egyes egységek helyszíni ellenőrzéseinek dátuma, vagy az aktuális ellenőrzések jellege.

A rendelet idén április 8-án lépett hatályba. Az érintett vállalatoknak április 9-től kezdődően új ellenőrző és tanúsító hatóságot kell találniuk, ha továbbra is élelmiszertermékeket szeretnének szállítani az EU-ba.

A CUC értesítette ügyfeleit arról, hogy számos más ellenőrző szervezettel is együttműködik a zökkenőmentes átmenet megkönnyítése érdekében, emellett minden ügyfél szabadon kereshet magának új tanúsító szervezetet.

A CUC azt is bejelentette, hogy a közeljövőben mind az öt országban jelentkezni fog működése újbóli engedélyezésére is.

Forrás: http://organic-market.info
(Biokultúra 2019/3)