Növekvő elégedetlenség: Az ökológiai mozgalom sajnálatát fejezte ki az Európai Parlament döntése miatt

Az IFOAM Organics Europe, az európai ökológiai mozgalom ernyőszervezete, november utolsó napjaiban megjelent közleményében sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy az Európai Parlament nem tudott megállapodni a peszticidek csökkentéséről szóló rendeletről.

„Szégyenletes, hogy az Európai Parlament felhígítja és elutasítja a növényvédő szerek csökkentéséről szóló rendeletet. Azok a politikusok, akik azt állítják, hogy a gazdákat védelmezik azzal, hogy megtagadják a szintetikus növényvédő szerek csökkentését, becsapják magukat és egyben a közvéleményt is. A politikai döntéshozók részéről a peszticidek csökkentésére irányuló politikai akarat hiánya még nyilvánvalóbbá teszi, hogy az ökológiai gazdálkodás fejlesztése a legjobb módja annak, hogy megvédjük az emberek egészségét és a természetet a mérgező növényvédő szerekkel szemben” – mondta Eric Gall, az IFOAM Organics Europe igazgatóhelyettese.

A szintetikus peszticidek széles körű használata jelentős terhet jelent az európai polgárok, és különösen a gazdálkodók egészségére nézve. A szintetikus növényvédő szerek a fő okai az európai vidéki területeken tapasztalt madár- és rovarpusztulásnak és nagyrészt felelősek vizeink mérgező anyagokkal való szennyezéséért. Az ökológiai gazdálkodás a bizonyítéka annak, hogy szintetikus növényvédő szerek használata nélkül is lehet megfelelő minőségű élelmiszert előállítani. A növény-egészségügy ökológiai megközelítése többnyire megelőző és közvetett agronómiai intézkedéseken, például a kártevők és betegségek kezelésére szolgáló vetésforgókon alapul, amelyek szükség esetén kiegészíthetők bizonyos növények esetében környezetbarát, ökológiai megoldásokkal, például természetes anyagokkal, amelyek többsége könnyen lebomlik a környezetben.

Forrás: IFOAM Organics Europe