Növekvő svájci eladások

A svájci kiskereskedelemben a 2017. szeptember és 2018. augusztus között 46 663 tonna biozöldséget értékesítettek 340 millió euró értékben.

A svájci Szövetségi Mezőgazdasági Hivatal (Swiss Federal Office for Agriculture, FOAG) szerint ez hét százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Ugyanakkor a konvencionális zöldségfélék értékesítése három százalékkal esett vissza.

A FOAG szerint a legnagyobb forgalmú biozöldségek a paradicsom, a sárgarépa és a paprika. Mennyiségi szempontból a sárgarépa megelőzi a paradicsomot és az uborkát. Ez azt jelenti, hogy a svájci bio zöldség népszerűségi lista megfelel a német kiskereskedelem listájának.

A statisztikák összehasonlítása azt mutatja, hogy a svájciak lényegesen több bio salátát és brokkolit vásárolnak, mint a németek, a spárga viszont sokkal fontosabb szerepet játszik a németeknél, mint Svájcban.

Az ökológiai státuszú gyümölcsfélék eladása Svájcban 13%-kal növekedett 2017 szeptembere és 2018 augusztusa között.

Svájcban, akárcsak Németországban, a banán, az alma, a citrom és a narancs a legnépszerűbb termék. A forgalom szempontjából a FOAG rámutat a bogyós gyümölcsök növekvő jelentőségére. A málna és az eper szerepelt az első tíz legkeresettebb organikus gyümölcsféle között.

Az ökológiai tej piaca szintén erősen növekszik Svájcban skachatkazino, az elmúlt néhány évben átlagosan tíz százalékkal. A FOAG szerint a növekvő kereslet a termelők részéről az árak emelkedéséhez is vezet. Jelenleg átlagosan körülbelül 80 svájci frankot kapnak, ami literenként 70 euró cent. A konvencionális mezőgazdasági termelők 63 frankot kapnak, azaz 55 eurocentet, ami lényegesen több mint német kollégáiké. Összességében a feldolgozott tej ökológiai részesedése Svájcban 6,7%, kétszer annyi, mint Németországban.

A FOAG Piaci Elemző Osztálya negyedévente jelentést tesz közzé a svájci ökológiai termékek piacáról. A jelentés minden alkalommal tartalmaz egy úgynevezett bevásárló kosarat, amely összehasonlítja az ökológiai és nem ökológiai élelmiszerek árait. Az ökotermékek átlagos felára 49% körül alakul, míg német szempontból a hús és a kolbász viszonylag alacsony felára megdöbbentő.

Forrás: https://organic-market.info
(Biokultúra 2019/4-5)