Növekvő támogatás a gazdáknak

A jövő évi agrárpályázatok a korábbinál is nagyobb előnyöket biztosítanak az ökológiai gazdálkodást vállaló termelőknek, hozzájárulva az Európai Unió célkitűzéséhez, miszerint 2030-ra a termőterületek negyedén biogazdálkodás folyjon.

Dr. Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke kiemelte, hogy az ökológiai gazdálkodást választók nemcsak plusz pontokra, hanem emelt összegű támogatásokra is számíthatnak a következő pályázati ciklusban. Ez a lépés nemcsak a gazdák motivációját növeli az átállásra, hanem segíti az új ismeretek és gyakorlatok elsajátítását is.

A döntéshozók érzékelik az ökológiai gazdálkodás fontosságát, ezért ösztönzik a gazdákat az átállásra. A források ebben az időszakban valóban nélkülözhetetlenek, mivel az átállás évekig tart, és biominősítéssel, emelt áron csak ennek eltelte után lehet értékesíteni a terményt, míg a biotermelés költségei és kockázatai azonnal megjelennek. Az emelt támogatások segítenek kompenzálni ezeket a kihívásokat, miközben ösztönöznek a fenntartható gazdálkodásra.