Növényvédő hagymakivonat

Az Európai Bizottság jóváhagyta a hagymakivonat úgynevezett egyszerű anyagként való felhasználását. Az említett rendelet ez év január végén jelent meg, mint a Bizottság (EU) 2021/81 végrehajtási rendelete az Allium cepa L. hagymakivonat egyszerű anyagnak a növényvédő szerek forgalomba hozataláról szóló 1107/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti jóváhagyásáról.

Az egyszerű anyagok felhasználása tekintetében fontos, hogy esetükben nincs szükség a növényvédő szerekre vonatkozó engedélyezési eljárások lefolytatására. Ezek az egyszerű anyagok jelenleg élelmiszerként, vagy gyógyhatású anyagként vannak forgalomban, de bizonyíthatóan növényvédelmi hatással bírnak, a környezetre és az emberi egészségre adott felhasználási körülmények között nem jelentenek kockázatot. Az ilyen anyagok előzetesen egy európai uniós értékelésen mennek keresztül, mely alapján a tagállamok szavaznak jóváhagyásukról az egyszerű anyag kategóriában növényvédő hatású anyagként.

A megszerzett jóváhagyás határozatlan időre szól, forgalmazásuk és felhasználásuk sem engedélyköteles. Még annyi kitételt tartalmaz a rendelet, hogy a kivonatok elkészítéséhez használt hagymagumóknak élelmiszer minőségűnek kell lenniük, és meg kell felelniük a WHO kiválasztott gyógynövényekre vonatkozó monográfiáiban a Bulbus Allii Cepae-re vonatkozó követelményeknek. Az Allium cepa L. hagymakivonat megfelel a 178/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (4) 2. cikkében szereplő meghatározás szerinti, élelmiszerekre vonatkozó feltételeknek. A kivonatot döntően nem növényvédelmi célokra használják, de hasznos lehet növényvédő szerként az ezt az anyagot tartalmazó termékekben. A listában szerepel például már a napraforgóolaj, a szódabikarbóna és a sör is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu
(Biokultúra 2021/2-3)