Nulla százalékos áfa a zöldség- és gyümölcsfélékre?

Az elmúlt év decemberében az Európai Unió pénzügyminiszterei elfogadták az általános forgalmi adóra vonatkozó direktíva új szövegtervezetét, mely még szavazásra kerül az Európai Parlamentben, majd a Bizottság formális jóváhagyása is szükséges. Amennyiben a javaslat elfogadásra kerül, úgy már ez év első felében hatályba léphet az új szabályozás, vagyis az uniós tagállamok több termékkör vonatkozásában is csökkenthetik az áfa-kulcsokat, melynek értelmében akár 0 százalékos áfa is alkalmazható lesz. Tehát a zöldség és gyümölcs termékkörben akár már idén tavasztól 0%-os lehet az általános forgalmi adó mértéke.

Az új irányelv életbe lépése az ágazat hosszú évek óta fennálló problémájára jelentene megoldást. Az úgynevezett körhintacsalások óriási veszteségeket okoznak a termelőknek. A nehezen felderíthető áfacsalás a gyakorlatban legalább három szereplőt érint. Jellemzően az egyik európai uniós tagállamban működő egyes számú cég az unión belül elad egy másik cégnek valamely árut, aki azt egy harmadik cégnek értékesíti tovább. A második cég az eladáskor felszámítja az általános forgalmi adót, melyet aztán nem fizet be az államnak, helyette a cég eltűnik, akár úgy, hogy eladják azt egy hajléktalannak, vagy akár csődbe viszik.

Az ilyen típusú csalások felderítését bonyolítja, hogy gyakran több tagállam hatóságait is be kell vonni. Az ily módon keletkezett veszteségek évi sok milliárd forintra rúgnak.

A csalás mértéke a zöldség-gyümölcs ágazatban a legnagyobb mértékű, éves szinten 40-50 százalékos. Ennek az ágazatra kivetülő legrosszabb következménye, hogy a magyar termelésű kertészeti termékek visszaszorulnak a belföldi piacon. Az áfa-kulcsok csökkentése a felgyorsult inflációs környezet jelentette kihívások közepette óriási támogatást jelentene az évek óta nagy veszteségeket elviselni kényszerülő piaci szereplők számára.

Forrás: https://mezohir.hu
(Biokultúra 2022/1)