Nyitva van az „aranykapu”…

Fél éve indult el a Biokontroll Partnerportál – tapasztalatok és jövőbeli kilátások

Manapság egyre több területen szembesülünk azzal, hogy a korábban papíralapú ügyvitelről a gazdálkodó szervezetek (közszolgáltatók, biztosító társaságok, kereskedelmi vállalkozások stb.) és egyre több államigazgatási szerv (MÁK, NAV, Kormányhivatal stb.) is fokozatosan elektronikus ügyvitelre áll át, és a legtöbb esetben ennek a változtatásnak az automatikus elfogadását várják el ügyfelektől is. Aki kimarad, az lemarad…

Milyen előnyökkel jár az elektronikus ügyintézés a hagyományos papír alapú ügyintézéssel szemben? – tehetik fel maguknak a kérdést Tisztelt Partnereink is.

  • Gyorsabb, nem szükséges a dokumentumokat kinyomtatni, kézzel kitölteni, aláírni, beolvasni stb.;
  • rugalmasabb, bármikor intézhetik ügyeiket;
  • azonnali visszajelzés történik a beküldésről és a beküldött adatok feldolgozásáról is;
  • könnyebben nyomon követhető mindkét fél számára;
  • környezetbarát.

A papíralapú ügyintézés mindig hosszadalmasabb és számos olyan kötöttséget is tartalmaz, ami miatt nem is lehet annyira rugalmas, mint az elektronikus ügyvitel, ahol online felületen keresztül történik az ügyfelek azonosítása, az ügymenet kiválasztása, a szükséges információk, adatok megjelenítése és rögzítése, valamint beküldése is. A beérkezett elektronikus iratok szortírozása is automatizálható, nyomon követhető és sokkal egyszerűbben feldolgozható, ezáltal pedig jelentős megtakarítás érhető el.

Nem lehet ez másképpen a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. esetében sem, azzal az egy különbséggel, hogy mi nem „ügyfélként”, hanem partnerként kezeljük az ellenőrzési rendszerben résztvevő gazdasági szereplőket, gazdálkodókat. Partnereinket nem akarjuk és nem is tudjuk rákényszeríteni, hogy egyik napról a másikra álljanak át a papíralapú ügyvitelről az elektronikus ügyvitelre, hanem a fokozatosság elvét alkalmazva azt feltételezzük, hogy Tisztelt Partnereink élni fognak a https://hu-oko-01.hu/ portálon kínált lehetőséggel.

A fokozatos bevezetés elvének megfelelően portálunk jelenleg a teljes partneri kör egyharmada számára elérhető.

A portálon egyelőre csak a növénytermesztők számára előírt egyes formanyomtatványok érhetők el (lásd az alábbi ábrát). A további előnyei és fejlesztési lehetőségei ennek a rendszernek akkor fognak csak igazán megmutatkozni, amikor mindenki áttér az elektronikus ügyintézésre.

A portálon elérhető egyes formanyomtatványok a növénytermesztők részére

A portálon elérhető egyes formanyomtatványok a növénytermesztők részére

Egyelőre a felhasználók kis hányada élt a portálon keresztüli adatközlési lehetőséggel, illetőleg a meglévő felhasználók is inkább preferálják a már megszokott adatközlési lehetőségeket (posta, e-mail).

Ezen a helyzeten úgy kívánunk javítani, hogy a jövőben az összes növénytermesztő partnerünk számára megnyitjuk a portált, és számukra az összes releváns formanyomtatványt elektronikus beküldésre elérhetővé tesszük.

Az aktuális fejlesztések között szerepel, hogy az évente április 30-áig esedékes adatközlési kötelezettséget a portálon keresztül tesszük teljesíthetővé. Ez komoly fejlesztést és hosszadalmas tesztelést igényel, ezért nem tudjuk garantálni, hogy 2021-ben már a teljes partnerkör számára elérhető lesz.

A harmadik fejlesztési lehetőség, hogy Tisztelt Partnereink számára – a tanúsított tevékenységtípustól függetlenül – betekintésre elérhetővé tesszük a nálunk nyilvántartott termelési adatokat, ellenőrzési és tanúsítási dokumentumokat, tanúsítványokat.

Tanúsítványkereső és PartnerportálA partnerportált a https://www.biokontroll.hu/ oldalt megnyitva, annak fejlécében a Tanúsítványkereső és Partnerportál gombra kattintva érhetik el Tisztelt Partnereink, de bejelentkezés csak azok számára lehetséges, akikhez már hozzárendeltük a felhasználói fiókot.

Az alábbi elérhetőségeken várjuk azon növénytermesztő partnereink jelentkezését, akik már beléptek a portálra, de valamilyen technikai oknál fogva elakadtak, őket szeretnénk segíteni.

Továbbá várjuk azon növénytermesztő partnereink jelentkezését is, akik szerettek volna, de nem tudtak belépni a portálra, mert – kérésükre – létre tudjuk hozni a bejelentkezéshez szükséges felhasználói fiókot.

Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
1535 Budapest, Pf. 800
info@biokontroll.hu
+36 (1) 336-1166
(Biokultúra 2020/6)