Ökológiai áruk exportja Ukrajnából: sikertörténetek és kihívások

2022 februárjában az Ukrajna ellen indított orosz invázió nemcsak Ukrajnát és számos más országot sokkolt szerte a világon, hanem egy sor nagyszabású gazdasági zavart is kiváltott. Mivel Ukrajna mind a konvencionális, mind az ökológiai élelmiszertermékek körében jelentős exportőr, sok kereskedelmi partner aggódott, hogy ukrán beszállítóik teljesíteni tudják-e exportszerződéseiket.

Egy, a közelmúltban megrendezésre került nemzetközi online konferencia során az ukrajnai bioexport sikertörténeteit és kihívásait tárták fel a kormány képviselői, tanúsítási szakértők, exportőrök és importőrök. Liudmyla Khomichak, az Ukrán Agrárpolitikai és Élelmiszerügyi Minisztérium munkatársa szerint Ukrajnában a tanúsított ökológiai területek mintegy 30 százalékát elfoglalták a háború során, ennek ellenére a teljes 2022 évi vetési munkálatok 99 százalékban befejeződtek. Anastasiia Bilych, a Poltova régióban több mint 15 000 hektáron szójababot, napraforgót, kukoricát és más ökológiai növényeket termelő Arnika Organic cég képviselője szerint a háború elején sokat küzdöttek a vetőmag, üzemanyag és pótalkatrészek hiányával, de büszkén mondhatják, hogy sikerült befejeznünk a vetési szezont.

A bio nyírnedveket gyártó Liluck Kft.-nek viszont kevésbé volt szerencséje: a nyírnedv-szüretre évente csak egyszer, márciusban és áprilisban kerül sor – tehát az idei év tekintetében éppen abban az időszakban, amikor a háború még csak elkezdődött. Ezért a cégnek csak a fele mennyiséget sikerült betakarítania az eredetileg tervezettnek. Jóllehet a cég elégedett azzal, hogy a nehézségek ellenére részben sikerült a betakarítást elvégezniük, de ezen túlmenően más problémákkal is szembe kell nézniük, például az üvegpalackok hiányával, mivel Kelet-Ukrajnában néhány jelentős üveggyártó létesítményt is elfoglaltak vagy bezártak a háború hónapjai során.

A Német Nemzetközi Együttműködési Társaság (GIZ) támogatja az ukrán vállalatokat üzleti partnerek keresésében. A GIZ által üzemeltetett, ingyenesen elérhető www.leverist.de online platform segít európai vállalatok, valamint ukrán kis- és középvállalkozások között üzleti partnerek megtalálásában. A cél az, hogy hozzájáruljanak a gazdasági struktúrák megőrzéséhez és az újjáépítéshez Ukrajnában.

Jelenleg mintegy félszáz ukrán mezőgazdasági és gyógyszeripari, kozmetikai, autóipari, textil- és energiaipari cég keres értékesítési és gyártási együttműködési lehetőségeket német és európai partnerekkel. A weboldalon sikeres együttműködésekre is találhatunk példákat. Általánosságban elmondható, hogy a platform az együttműködések révén a munkahelyek és a bevételek növelését szolgálja a partnerországokban. A projektet a Német Szövetségi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium (BMZ) és az Ukrán Vállalkozók Szövetsége (SUP) támogatja.

Forrás: https://organic-market.info
(Biokultúra 2022/4-5)