Ökológiai családi gazdaság az összeomlás szélén növényvédőszer átsodródás miatt

A növényvédőszer átsodródás az elmúlt évben több millió hektár szántóföldi termesztést érintett az Egyesült Államokban. A Vesterbrook Farm egy 150 fős ökológiai gazdaság Missouri államban, St. Louis közelében. Mike Brabo és felesége Carol a gazdaság tulajdonosai. A család sikeresen vezette a farmot évi 10%-os növekedést produkálva, egészen 2017-ig. Ugyanis júniusban egy hagyományos gazdálkodást folytató szomszédos gazdaságban a szójaültetvényt vegyszerrel kezelték, a szél pedig átsodorta azt a Brabo birtokra is.

Mindez annak ellenére történt, hogy Mike kitáblázta az „Ökológiai gazdaság, permetezés nincs” feliratot és regisztrált a DriftWatch kommunikációs rendszerbe is, mely lehetővé teszi az ökológiai gazdálkodók és a vegyszert felhasználók közötti együttműködést. A Vesterbrook farm esetében mintegy 450 méter szélességben szennyeződött a gazdaság legészakibb része. Paprika, paradicsom, burgonya, bazsalikom, gyümölcsfák is sérültek, még a díszfák is károsodtak. A gazdaság méhállományának csaknem fele elpusztult, mintegy 12 000 dollár értékben. Az okozott kár teljes értéke 300 000 dollárra becsülhető. Az elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy az átsodródott vegyszerek glufozinátot, kletodimot és metolaklórt tartalmaztak. A gazdaság ökológiai tanúsítását felfüggesztették. A károk elhárítása és az ökológiai tanúsítvány ismételt megszerzése három esztendőt vesz igénybe, s mintegy 1,6 millió dollárba kerül.

A gazdaság továbbra is termeszthet zöldségeket és árulhatja azokat konvencionálisként, bár fennáll annak a veszélye, hogy a vásárlók megbetegszenek a szermaradványok miatt, ezért a család úgy döntött, hogy három évig nem árulja termékeit. Így a legrosszabb esetben akár a teljes gazdaságot elveszíthetik. Jelenleg ügyvédet fogadtak, hogy a szomszédos gazdaság biztosítójával megállapodást kössenek megfelelő kártérítés ügyében.

Forrás: http://non-gmoreport.com
(Biokultúra 2018/1-2)