Ökológiai konferencia Hajdúnánáson

Nagyszabású ökológiai konferenciát szervezett március 8-10. között Hajdúnánáson a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Szervezete. A három napos találkozó során számtalan érdekes előadás hangzott el a biogazdálkodás időszerű kérdéseiről, az ökológiailag fenntartható agrárstratégiáról, talajművelésről, gyomszabályozásról, versenyképességről, piaci lehetőségekről, termésbiztonságról.

Több mint száz ökológiai gazdálkodót, a téma elhivatott egyetemi oktatóit – mint pl. Apáti Ferenc, Pepó Péter, Szabó András, Ujj Apolka –, illetve gyakorló szakembereit látta vendégül a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Szervezete Hajdúnánáson március 8-10. között a közösen rendezett Ökológiai konferencián. A program házigazdája Szólláth Tibor Hajdúnánás város polgármestere volt.

A háromnapos szakmai programot dr. Viski József az Agrárminisztérium helyettes államtitkárának előadása nyitotta, aki a Vidékfejlesztési Programról, az azokban résztvevők előtt álló feladatokról szólt. Előadásában kitért a decemberben benyújtott ökopályázatokra. Javasolta, hogy aki pályázott és még nem kapott értesítést eredményről, az is úgy adja be az egységes kérelmét, mintha nyert volna a pályázata.

A konferencia több előadása is érintette a termőföld kérdését, a humusz tartalom drasztikus fogyását, az intenzív gazdálkodás jelenlegi formájában történő fenntarthatatlanságát. Mint az előadásokból kiderült, az elmúlt 100 esztendőben termőtalajaink minősége nagyon nagymértékben romlott. Felhívták a figyelmet az előadók arra is, milyen nagy kihívásokkal kell szembe néznie a mezőgazdaságnak az elkövetkező egy-két évtizedben, hiszen az előrejelzések szerint a Föld népessége 2050-re eléri a 9 milliárdot, így egyre nagyobb mennyiségű és jó minőségű élelmiszerre lesz szükség. Ugyanakkor a klímaváltozás hatásaival is szembe kell nézni, amely már napjainkban is óriási gondokat okoz világszerte, beleértve hazánkat is. Többen is érintették az ökológiai termékek versenyképességét, piacra jutásukat. Mint elhangzott óriási felvevő piaca van a biotermékeknek Európában, de Kína is jelentős piac lehet.

A biotermékek iránti kereslet hazánkban is nő, bár kétségtelenül nem olyan mértékben, mint az kívánatos lenne. Ezen a piacon ma már egyre többen vannak jelen, azonban az, hogy valamely termék bio minősítést kapjon – legyen az növény, vagy állati eredetű termék, nagyon komoly és folyamatos ellenőrzéseken kell átmenniük. Ezekről a speciális feltételekről szólt előadásában dr. Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A találkozó vendége volt március 10-én Jakab István a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke is, aki közös sajtótájékoztatót tartott Szólláth Tiborral, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Szervezete elnökével és Örvendi Lászlóval a MAGOSZ Hajdú-Bihar Megyei elnökével arról az aláírásgyűjtési akcióról, amelyet a MAGOSZ a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen indított el február végén. Mint elmondták, nem fogadható el a magyar agrárgazdasági szereplők számára az Európai Bizottság azon javaslata, amely számottevően csökkentené a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásait az elkövetkező uniós pénzügyi ciklusban és az így felszabaduló forrásokat a migránsok támogatására csoportosítanák át. A magyar agrárágazat jövedelmi helyzete az uniós átlag alatt van, ezért is fontos, hogy megmaradjanak a rendelkezésre álló források. Különösen fájdalmasan érintené a hazai ágazatot a vidékfejlesztési források drasztikus csökkentése – fejtették ki a sajtótájékoztató résztvevői.

A konferencián elhangzott előadások elektronikusan is elérhetőek azok kedvéért, akik nem tudtak részt venni az eseményen, vagy szeretnék még egyszer tanulmányozni az elhangzottakat. Az előadások zip-fájlban letölthetők a hajdunanas.hu/Konf.zip linkről.

A konferencián a szakmai előadásokon túl megrendezésre került a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület éves közgyűlése. A találkozó jó alkalmat szolgáltatott arra, hogy az egyesület tagsága közösen köszöntse azokat a 80 év feletti szépkorú tagjait, akik a kezdetektől meghatározó szerepet töltöttek be a szervezet életében.

Elismerést kapott dr. Köhler Mihály, Kis Bonaventura, dr. Gyöngyössy Mátyás, Zelenyánszky András és Daróczi Istvánné, akiknek ez úton is gratulálunk!

A rendezvény másik fénypontja a Debreceni Bio Kertészkör 25. évfordulója tiszteletére rendezett kiállítás volt, ahol az érdeklődők amellett, hogy betekintést kaphattak ennek a ma is igen aktív társaságnak az életébe, értékes kiadványokkal is gazdagodtak. Daróczi Istvánné a kertészkör vezetője minden érdeklődőnek felajánlotta, hogy az általa összegyűjtött szakirodalomból bárki vigye haza a számára hasznos példányokat.

Március 10-én egy tartalmas, közös együttlétben és tanulásban gazdag hétvégét zárhatott a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület, 2019. év pedig még számos érdekes programot tartogat. Május 17-18-án Ökológiai Expo kerül megrendezésre Hajdúnánáson, május 19-én pedig az Országos Biokultúra Egyesület szervezésében Biobúcsú. Az események célja az, hogy találkozzanak egymással a biotermelők, az inputanyag gyártók, a gépforgalmazó cégek, a bértermeltetők, a kereskedők és a végső fogyasztók, vagyis mindenki, aki az ökológiai gazdálkodás körforgásának a részese lehet. A Biobúcsút egy tudatosságra ösztönző, természetközeli közösségi programnak szánjuk, az Expo pedig egy olyan rendezvény lesz, ami a szakmát szólítja meg, de akár a fogyasztók és a biogazdálkodással ismerkedők is hasznos információkat szerezhetnek. Az Expo tervezett központi témája az „Élő talaj”. Erre építjük a bemutatókat és a szakmai beszélgetéseket is.

A későbbiekben részletes információt adunk az eseményekről, de már most arra kérjük Önöket, hogy jegyezzék fel a naptárjukba ezeket a dátumokat!

Pálóczi Boglárka
(Biokultúra 2019/1-2)