Ökológiai körkép Dániából

A világszinten mért adatok alapján a hazánkéhoz képest fele akkora lakosságnak otthont adó Dánia büszkélkedhet a kereskedelemben a biotermékek legmagasabb arányával, ugyanis az ország élelmiszerkínálatának csaknem 12 százaléka ökológiai minősítésű. Egy főre vetítve a dán fogyasztók évente mintegy 84 ezer forintot költenek bioélelmiszerekre, őket a svéd fogyasztók előzik meg.

A dán piacon az ökológiai gazdaságokból származó élelmiszerek – főként sajtok, joghurtok, tej, tojás, répa, növényi olajok, lisztek – mintegy 50%-os feláron kaphatók a hagyományos élelmiszerekhez képest. A fogyasztás nagyságához képest az ország nem rendelkezik sok ökológiai gazdálkodásba vont termőterülettel, mindössze 11% az ökológiai területek aránya, mely a valóságban 280 ezer hektárnak felel meg, jóllehet ez is kétszerese a kontinens átlagának.

Biotermékek előállításával mintegy 4 000 gazdaságban foglalkoznak, közvetlen értékesítésre vagy a helyi boltokba való beszállításra. A gazdálkodók többsége gabonaféléket termel, továbbá pillangósokat, friss zöldségeket és gyümölcsöket, vetőmagot, sertés-, marha-, baromfihúst, tojást vagy tejet állít elő. Az értékesített termékek közül a hagyományos termékekhez képest rendkívül magas áron értékesíthető a vörösáfonya (+213%), lencsék (+132%), a csicseriborsó (+116%), a dió (+82%) és a bio tojás (+66%).

Az előállított termékek egy része exportra kerül, 2018-ban közel 133 milliárd forint értékű árut értékesítettek elsősorban Németországba. Import tekintetében olyan termékek behozatalára kerül sor, melyet az éghajlati adottságok miatt nem tudnak Dánia területén megtermelni (bor, szója, édesburgonya, grépfrút).

A biotermékek fogyasztása tekintetében a 2018-as forgalomhoz hasonló mértékű növekedés várható a 2019-es év vonatkozásában is.

Forrás: www.agrarszektor.hu
(Biokultúra 2020/1)