Ökológiai szemléletmódra nevelő gazdabolt

Vajon megteheti-e egy gazdabolt, hogy felhagy a szintetikus műtrágyák és növényvédő szerek forgalmazásával? Maineben az Eldredge Lumber and Hardware tulajdonosai kipróbálták.

A váltás nem csak arról szólt, hogy lecserélték a toxikus termékeket. Céljuk az volt, hogy felhívták a figyelmet a holisztikus szemléletmódra. Az üzlet berendezésével, a termékek összeválogatásával próbálják a vásárlókat segíteni abban, hogy környezettudatosan gondozzák kertjeiket. 2015 óta saját nevelésű, vegyszermentes palántákkal és dísznövényekkel is gazdagítják a kínálatot.

Az üzlet vezetője, Scott Eldredge elmagyarázta, hogy milyen fontos a vásárlók képzése. Ezért nagy hangsúlyt fektetnek a vásárlói tájékoztatásra, kiemelve a talajélet fontosságát – hiszen csak az egészséges talaj tudja ellátni tápanyagokkal a benne fejlődő növényeket.

A váltás pozitív eredményt hozott: „A vásárló védi környezetét, családját, gyermekeit és unokáit, de még a szomszédokat is. Senki sem szeretné, hogy a kertjébe vegyszerek sodródjanak át. Nem is lehetnék boldogabb!” – meséli az üzlet tulajdonosa. Az Eldredge Lumber and Hardware üzlet polcain sorakozó termékek bátorítják az embereket, hogy kipróbálják a természetes módszereket; a munkatársak szakmai hozzáértése pedig lehetővé teszi, hogy eredménnyel alkalmazzák is azokat.

www.beyondpesticides.org
(Biokultúra 2017/5)