Ökoterápia az egészségért

A szabadban eltöltött idő jó hatással van közérzetünkre. Így nem meglepő, hogy a szabadtéri kikapcsolódások – például a kertészkedés vagy a túrázás – jó terápiás hatással bírnak.

Egy felmérés szerint a hobbikertészek 80%-a elégedett az életével és boldognak vallja magát; míg azok, akik nem szoktak szabadidejükben kertészkedni csupán 67%-ban állították ugyanezt.

Egy másik felmérés alkalmával önkénteseket kértek fel, hogy kertészkedjenek egy keveset, majd töltsenek ki egy rövid kérdőívet. A résztvevő önkéntesek 100%-a pozitívan reagált a szabadban töltött időre. Elmondásuk alapján a kertészkedés jó hatással volt a mentális egészségükre, fokozta az önbizalmukat és az önbecsülésüket.

A kertészek általános jó közérzetére magyarázat lehet, hogy a szabadban eltöltött idő és termőföld érintése „feltölti” az embereket. Craig Chalquist pszichológus és permakultúra-tervező szerint már az is segíthet a közérzetünk javításában, ha 20 percig a kezünkben tartunk egy marék nedves, puha földet.

Japánban egy különös módszer, az „erdei fürdőzés” („Shinrin-yoku”) már 1982 óra része a nemzeti egészségügyi programnak. A módszer egyszerű: sétáljunk be egy erdőbe, vegyünk mély lélegzetet és keressük a belső békét. Ezzel az egyszerű gyakorlattal az ember és a természet egy rövid időre összekapcsolódik. A mai napig rendszeresen alkalmazzák az „erdei fürdőzést”, vizsgálatok bizonyítják az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatását: csökken a vérnyomás, a vércukorszint és a stressz hormonok szintje is.

Az ökoterápia magában foglalja a kertészeti, az állatokkal támogatott, a vadonban alkalmazott és a farm terápiát. Ezen módszerek alapja, hogy a szabadban, természetes környezetben kell némi időt eltölteni. Pozitív hatásai pedig a depresszió és a szorongás csökkenésétől, az önbecsülés és a társadalmi kapcsolatok javításán keresztül a vérnyomás stabilizálásáig sokfélék lehetnek. www.organicconsumers.org

(Biokultúra 2017/5)