Olaszország a gazdák pártján áll, betiltja a laboratóriumban termesztett húst

Az olasz parlamenti képviselők megszavazták a termesztett hús vagy állati takarmány előállítását, értékesítését és importját tiltó törvényt, amit a jobboldali kormány az olasz hagyományok melletti kiállásnak, a tradíciók védelmének tekint. „Olaszország a világ első olyan országa, amely a szintetikus élelmiszerek társadalmi és gazdasági kockázataival szemben biztonságban van” – mondta Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter.

A parlamenti szavazást a betiltás melletti és a termesztett hús melletti felvonulások, tüntetések egyaránt kísérték. A fellángolás ellenére a parlament 159 igen szavazattal, 53 ellenében támogatta a törvényjavaslatot. A törvény megszegése a gyakorlatban akár 60.000 eurós (52.000 font) pénzbírsággal is járhat. A tiltásnak, jóllehet egyelőre csak csekély hatása lesz, mivel a termesztett húst eddig csak Szingapúrban és az Egyesült Államokban engedélyezték emberi fogyasztásra. Az EU még nem adott zöld utat egyetlen, laboratóriumban termesztett, „új élelmiszernek” nevezett húsnak sem. Ha ez megtörténik, Olaszország új törvényét megtámadhatja az Európai Bizottság.

A gazdálkodói csoportok keményen lobbiztak azért, hogy a termesztett húst tiltó törvény átmenjen(Fotó: www.bbc.com)

A gazdálkodói csoportok keményen lobbiztak azért, hogy a termesztett húst tiltó törvény átmenjen (Fotó: www.bbc.com)

Európában jelenleg még nincsenek ilyen termékek a piacon, mivel a szabályozó hatóságok, az Európai Bizottság és a tagállamok új élelmiszernek tekintik őket, és ehhez az Efsa biztonsági értékelése, a tagállamok és az Európai Bizottság engedélyezése szükséges. Az elfogadott új törvény az olasz mezőgazdasági miniszter győzelmét jelenti, aki egy évvel korábban megfogadta, hogy megakadályozza, hogy „szintetikus élelmiszerek” kerüljenek az olaszországi étkezőasztalokra. Méltatta a képviselőket, akik támogatták az új törvényt, amely a Coldiretti lobbicsoport által szervezett petícióra válaszul érkezett.

„Megvédjük élelmeinket, táplálkozási rendszerünket azáltal, hogy fenntartjuk azt a kapcsolatot az élelmiszer, a föld és az emberi munka között, amelyet évezredek óta követünk”– mondta Lollobrigida az olasz tévének. „Meg kell védenünk dolgozóinkat, mezőgazdasági vállalkozóinkat és polgárainkat, akiknek joguk van a jó minőségű élelmiszerekhez.”

Lollobrigida úr a miniszterelnök szélsőjobboldali, Olasz Testvérei párt tagja, és korábban is méltatta már Olaszország büszke étel- és borkultúra hagyományát. A petíciót azonban Elena Cattaneo professzor, vezető biotudományi szakember elítélte, és azt mondta, hogy ez egy érzelmes, rajzfilm stílusú szórólap, amely a természetes élelmiszereket jónak, a növesztett élelmiszereket pedig rossznak minősítette, és „bioreaktorokban őrült sejtekből” készültnek titulálta.

A törvény tiltja az állati sejtekből az állatok elpusztítása nélkül előállított szintetikus élelmiszereket, és megakadályozza, hogy a termelők hússal kapcsolatos szavakat használjanak a címkéken a növényi alapú fehérjék leírására.

A törvényt kritizálók amellett érvelnek, hogy a laboratóriumban növesztett húsban nincs semmi szintetikus, mivel azt természetes sejtek termesztésével, genetikai módosítás nélkül hozzák létre. A törvény az állatjóléti csoportok számára is csapást jelent, akik a laboratóriumban készült húst a környezet szén-dioxid-kibocsátással szembeni védelmének megoldásaként emelték ki.

Forrás: www.bbc.com
(Biokultúra 2023/6)