Olcsó húsnak…

Az Egyesült Államokban élők nagyobb valószínűséggel kaphatnak szalmonella vagy más egyéb, élelmiszerekből származó fertőzést, mint az Egyesült Királyságban élők. Mindezért az iparszerű állattartás tehető felelőssé.

A The Guardian sokkolóan magas számadatokat közölt az USA-ban élelmiszerekből származó megbetegedések tekintetében. A jelentés szerint évente az amerikai lakosság mintegy 14,7 százaléka, azaz mintegy 48 millió ember fertőződik meg ily módon, összehasonlítva az Egyesült Királyságban mért 1,5 százalékkal, azaz mintegy 1 millió emberrel. Az Egyesült Államokban évi 128 000 ember kerül kórházba és mintegy 3 000 haláleset történik emiatt.

Az említett elszomorító statisztikákért a multimilliárdos üzletnek számító ipari méretű állattartó telepek tehetők felelőssé, melyek nemcsak, hogy szennyezik a vizeket és a levegőt, kizsákmányolják a dolgozókat, de antibiotikum rezisztencia válságot okoznak és nagyon embertelenek. Mindezt természetesen az „olcsó élelmiszer” érdekében.

A leggyakrabban említett probléma a fekáliával szennyezett hús, a zsírral és vérrel szennyezett húsfeldolgozó berendezések, a földre esett csirkék klórral való fertőtlenítése, majd a gyártósorra történő visszahelyezése. Ez épp elég ahhoz, hogy a fogyasztók és az említett ipari nagyüzemek szomszédságában lakók fellázadjanak, az állampolgárok pedig az iparszerű állattartás ellen politikailag is aktivizálódjanak.

Forrás: www.organicconsumers.org
(Biokultúra 2018/1-2)