Osztrák törvény a termelők védelmében

Ausztriában várhatóan jövő év elején lép életbe az a törvény, mely a mezőgazdasági termelőket hivatott megvédeni a nagykereskedőknek az üzleti gyakorlatban régóta fennálló túlhatalmától.

Elisabeth Köstinger mezőgazdasági és turisztikai miniszter közelmúltban tett bejelentése szerint az új törvény akár ötszázezer euró büntetéssel is sújthatja azokat a kereskedelmi üzletláncokat, akik tisztességtelen üzletet kívánnának kötni a mezőgazdasági termelőkkel és az élelmiszeripari termékek előállítóival. A sajnálatos gyakorlatok közé tartozik a késedelmes fizetés, a megrendelések utolsó pillanatban való törlése, a szerződések egyoldalú módosítása, valamint az írásbeli szerződések megtagadása.

Köstinger a nagykereskedők hatalmi visszaélésére hozta fel azt a példát, amikor egy almatermesztőtől megrendelt tíz tonna almából nyolc tonnát tud csak eladni a kereskedő, a fennmaradó két tonnát pedig kifizetetlenül visszaküldi a termelőnek. A nyomásgyakorlásra bevett gyakorlat közé tartozik például, hogy az üzletláncok részben vagy teljes egészben a termelőkre, illetve a gyártókra terhelik az akciós újságok költségeit. Az új törvény ezen a gyakorlaton szeretne változtatni. A mezőgazdasági őstermelőknek és az élelmiszeripari termékek előállítóinak igazságosabb, méltányosabb részesedést törekszik biztosítani.

A miniszter szerint a kereskedők áremelés nélkül is képesek magasabb árat fizetni a termelőknek. Magától értetődő, hogy az értékteremtési lánc legfontosabb tagja maga a termelő és a gyártó, nem pedig a legnagyobb nyereséget lefölöző élelmiszerkereskedő cégek, ezért ennek ellensúlyozása véget csökkenteni kell a mezőgazdálkodók régóta fennálló kiszolgáltatottságát a kereskedelmi lánc folyamatainak igazságosabbá és méltányosabbá tételével.

https://greendex.hu
(Biokultúra 2021/6)